Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Átment a büdzsé, a parlament megszavazta a Matovič-kormány költségvetési tervezetét. A jövő évi és a három éves keretköltségvetésre is rányomta bélyegét a koronavírus okozta gazdasági válság. Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter szerint a konszolidáció a következő években elkerülhetetlen lesz, de tekintettel a gazdasági helyzetre, korai lenne a járvány utáni évekre vonatkozóan jóslatokba bocsátkozni.

 

A költségvetési javaslatot a parlament 91 képviselője támogatta, 49-en ellene szavaztak, és egy képviselő tartózkodott.

 

Heger szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Költségvetési Felelősség Tanácsa (RRZ) is pozitívan értékelte a javaslatot. valójában a tanács azt értékelte, hogy a kormány javaslata nagyjából akkora deficitet vallott be, mint amekkorát az RRZ is becsült. Ez azért lényeges motívum, mert az előző kormányok előszeretettel becsülték szándékosan alá a költségvetési hiányt, és csak utólag korrigálták a hibát (egyszerűen azért, mert az kevésbé volt szembetűnő a nyilvánosság számára, és mert nem kellett kényelmetlen vállalásokat tenniük).

 

 hirdetes_810x300  

Ettől függetlenül az RRZ hiányolta a hosszútávú gazdaságélénkítő terveket a költségvetésből, és a nyugdíjreformot is.

 

Meredeken emelkednek a szociális kiadások

 

Alapvetően a Matovič-kormány első költségvetési terve szociális szempontból igencsak adakozó. A szociális kiadások a 2019-es (még smeres kormány idején realizált) 2,7 milliárd euróról idén 2,9 euróra emelkedtek, jövőre pedig 354 millióval 3,3 millió euróra fognak nőni. Ebből 157 millió eurós többletköltséget jelent majd a 13. nyugdíj, amelyhez a Sme rodina vezette munkaügyi minisztérium nem mert hozzányúlni.

 

A szakértők viszont arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi helyzetben a havi nyugdíj fedezete is veszélyben forog, nemhogy a 13. nyugdíjé.

 

Ezen túlmenően a Szociális Biztosító kiadásai szűk 40 millióval fognak nőni a várandós nőknek járó támogatás bevezetése okán. Ezt az intézkedést kevésebb kritika érte, ettől függetlenül a szociális kiadások összesen 13 milliárd eurót emésztenek majd fel a következő évben, ami az állami költségvetés 27,7 százaléka.

 

A kiegyensúlyozott költségvetés fenntartásához a 2023-as évben 6 milliárd eurós konszolidációt kellett kilátásba helyezni a költségvetésben. A javaslat 7,4 százalékos deficittel számol (idén 9,7 százalékos mínuszt jósolnak).

 

Amit még tudni érdemes a költségvetésről

 

  • A költségvetés számai szerint a szlovákiai gazdaság idén 6,7 százalékkal esik vissza összesítésben, de jövőre már 5,5 százalékos növekedés várható. A foglalkoztatottság ezzel párhuzamosan a mostani csökkenés után jövőre 0,6 százalékkal bővülni fog, a munkanélküliségi ráta 7 százalék körül stabilizálódik.
  • Minden egymillió euró feletti beruházást az Árért Értéket pénzügyi szakmai csoport fog véleményezni elfogadás előtt.
  • A költségvetés 1 százalékos tartalékalappal számol (cca. egymilliárd euró).
  • A terv tartalmazza a kórházak tartozásainak rendezésére szánt 575 millió eurós költségtételt.
  • Mint fentebb írtuk, 350 millióval fog emelkedni a szociális kiadások tétele.
  • A katonai védelmi kiadások a GDP 1,76 százalékára fognak emelkedni, ezzel Szlovákia közelebb kerül a NATO által előirányzott 2 százalékos küszöbhöz (jelenleg csak maroknyi NATO-tag tartja be ezt a határt, többek között Németország és Csehország sem).
  • A költségvetés 60 millióval több pénzt szán az elsőrendű utak fejlesztésére.
  • 200 millióval nagyobb szeletet kap a tortából az oktatási tárca.

 

A három éves pénzügyi előrejelzés nagy valószínűséggel változhat, Heger ugyanis jelezte a sajtótájékoztatón, hogy jövő januárban megnyitják a járulékreform vitáját, ami sok mindent átírhat. Erre elmondása szerint azért lesz szükség, hogy Szlovákia visszaszerezze megtépázódott versenyképességét, és hogy javuljon a vállalkozói környezet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!