Nyitókép forrása: KL

 

Ismét emelkedőben van az országos munkanélküliségi ráta, novemberben 7,38 volt a regisztrált állástalanok aránya. Ez az előző hónaphoz képest 0,03 százalékpontos, az előző év novemberéhez képest pedig 2,46 százalékpontos növekedést jelent.

 

Abszolút számokban mérve, közel 223 ezer munkanélkülit tartottak számon novemberben a munkahivatalok országszerte, ami az előző év novemberéhez képest 87 ezerrel több.

 

Országos szinten novemberben 16 ezer embert töröltek a munkanélküliségi nyilvántartásból, 13100 személynek sikerült állást találnia, 242 embert az együttműködésre való hajlandóság hiánya miatt töröltek. 2705 személyt töröltek „egyéb” okokra hivatkozva – 10 év alatti gyermek, hozzátartozó gondozása, 15 napnál hosszabb időre történő kiutazás külföldre, és hasonlók.

 hirdetes_300x300  

 

Továbbra is 70 ezer körülire tehető a szabad álláshelyek száma Szlovákiában, némi csökkenést azonban már tapasztalni lehet (3884-gyel kevesebb volt novemberben, mint októberben). A munkalehetőségek eloszlása azonban enyhén szólva is aránytalan: Pozsony megyében 20,5 ezer szabad állásra várnak jelentkezőket, Kassa megyében viszont csak 3903 szabad álláshely van.

 

A Felvidék keleti végein változatlanul rossz a helyzet

 

A munkanélküliségi ráta a magyarlakta járások tekintetében sem túl kedvező, ráadásul magasabb az országos átlagnál. Míg Szlovákiában 7,38 az állástalanok aránya, Felvidék 16 magyarlakta járásában 8,9 százalékos. A két adat között egyre nagyobb a különbség.

 

A 16 magyar járásból 8-ban kétszámjegyű a munkanélküliségi ráta, háromban pedig 15 százaléknál magasabb. A legjobb adatokkal a Nyitrai és a Galántai járás rendelkezik, romló, de még viszonylag jó a helyzet a Szenci, Dunaszerdahelyi és Komáromi járásokban, keleten azonban változatlanul siralmas körülmények uralkodnak.

 

További részletek az alábbi táblázatban és interaktív térképen:

 

Adatok: ÚPSVaR, táblázat: körkép.sk

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!