Nyitókép forrása: carstruction.com

 

Szlovákia gazdaságára veszélyt jelentenek a elektromos autók – állapítja meg a Politico brüsszeli hírportál összefoglalója. A lap szerint Szlovákia egész gazdasági profilját a legfontosabb gyártóbázisát jelentő autóiparra alapozta.

 

Egészen pontosan arról a problémáról van szó, hogy az uniós klímavédelmi célkitűzések sürgetése miatt az elektromos autózásra erőltetett menetben fog átállni a piac. (Hozzátesszük, az autógyárak azért nem torpedózzák meg Brüsszel terveit, mert rájuk nézve is vannak pozitív hatásai, például, hogy az elektromos autók gyártásához jóval kevesebb alkalmazott kell – a szerk.)

 

Szlovákia arányaiban autógyártó nagyhatalom, ahol a GDP 13-át ez a szektor produkálja, és 275 ezer embernek ad munkát. Az is igaz, hogy a kormányzatok által követett, felettébb szűklátókörű gazdaságpolitika eredményeképpen az autógyártás tette növekedési pályára az országot – de egyúttal túlságosan kiszolgáltatottá is, hogy a helyzet fenntartható legyen.

 

 hirdetes_300x300  

Az elektromos autók gyártására való átállás azért jelent kisebb ipari forradalmat, mert az elektromotorok elkészítése szinte teljes egészében automatizálható, nincs szükség annyi munkaerőre.

 

Munkahelyek veszélyben

 

Ellentmondásos eredmény, hogy Szlovákiának sikerült elérnie, hogy a Volkswagen a pozsonyi üzemébe helyezze át a VW Passat és a Škoda Superb modellek gyártását – ez utóbbi miatt volt is felháborodás Csehországban, sokan úgy vélték, a németek elvették tőlük zászlóshajójukat.

 

A Passat és a Superb pozsonyi gyártása ugyan teremthet új munkahelyeket, de egyúttal növeli a függőséget egy olyan szektorral szemben, amelynek jövője enyhén szólva is nehezen kifürkészhető. A holnap miatt aggódnak a szakszervezetek is.

 

A Politico által megszólított Peter Mrázik, aki a nyitrai Jaguar Land Rover üzem szakszervezeti vezetője úgy fogalmazott, hogy ha Szlovákiába még négy autógyártó érkezne, az életszínvonal akkor sem javulna tovább, mert csak összeszerelő műhelyként szolgál az ország.

 

A vészjósló szavak egyáltalán nem alaptalanok. Belátható időn belül tíz munkakörből kilenchez informatikai ismeretekre lesz szükség, és a futószalagoknál dolgozó gyártósori munkaköröket leépítik. Szlovákia pedig mind a digitalizáció, a saját know-how építése, a biomérnöki munka és az IT-infrastruktúra területén, nem beszélve az oktatásról, elmarad. Ezért az OECD szerint is a legveszélyeztetettebb ország: az állások több mint kétharmada veszélyben van.

 

Közép-európai elektromosautó-ipar?

 

És bár az Európai Bizottság brüsszeli alelnöke a Politico szerint ódákat zeng a szlovákiai autóipar fejlettségéről, a vállalkozói környezet színvonala tarthatatlan, az agyelszívás szinte teljesen kiszipolyozta az ország emberi erőforrásait, ráadásul újabban a Richard Sulík (SaS) vezette gazdasági minisztérium nem is az elektromos autózás víziója, hanem a hidrogénmeghajtású közlekedés mellett tette le a voksát.

 

Sok dolog lehet bírálni a Smerhez közeli Maroš Šefčovičot, ám a Politiconak egy olyan elképzelést vázolt fel, amely V4-es együttműködést sejtet.

„Csehországban jelentős lítiumkészletek vannak. (…) Szlovákiában kell építeni egy óriásüzemet és egy fejlesztési központot, és Magyarországon működhetne egy tápegység-újrahasznosító üzem”

 

mondta.

 

Tervek és lehetőségek tehát vannak, és sokféle elképzelés próbál magának teret nyerni. Egy dolog azonban biztos, az autóipar, ahogy ma ismerjük, hamarosan megszűnik, és ez a folyamat a jövő évben is folytatódni fog.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.