Nyitókép: webnoviny.sk

 

Több eladóhely, márkabolt, üzletlánc is év elejére időzíti leárazásait. Ilyenkor ugyanis több a vásárlásra szánt szabadidő, el lehet költeni az ajándékutalványokat, és az üzletnek sem rossz, ha megszabadul régi raktárkészletétől. A magas kedvezmények azonban nem mindig jelentenek jó fogást.

 

Ünnepek utáni vásárlási láz

 

A karácsony utáni, újévi leárazások általában különböznek az egyes márkáknál, üzleteknél. Érdemes ezért külön-külön is figyelni a közösségi oldalaikat. Általában már december 25-én kezdődnek az akciók, de van, ahol már karácsony előtt.

 hirdetes_400x285  

 

Jelenleg természetesen a Covid miatt korlátozott az üzletek nyitvatartása, az interneten keresztül azonban szabadon vásárolhatunk.

 

Nem mindegy azonban hogy mit és mennyiért

 

Az elektronikus termékek forgalmazói jól tudják, hogy karácsony után sokan döntenek úgy, hogy rögtön el is vásárolják az ajándékutalványaikat. Január 15-ig ezért általában kedvezményekkel csábítják a vásárlót. Gyakran azonban felesleges rohanni, mert az adott termék, legyen az műszaki kütyü vagy ruházat, az év hátralévő részében is ugyanolyan áron elérhető.

Mire ügyeljünk

 

A webnoviny.sk által megszólaltatott vásárlási szakértő szerint 2020-ban a kedvezmények átlagos értéke 18 százalék volt. Azokkal az üzletekkel szemben, akik 80 százalékos akcióval hirdetnek, jó, ha óvatosak vagyunk.

„Egyes e-shopok a leárazások előtt művileg felviszik termékeik árát. Ezért jó, ha a vásárló mindig ellenőrzi, mennyibe is került valójában a kiválasztott áru korábban,“

 

tanácsolta Tomáš Braverman, a Heureka vezetője.

 

Egyes ár-összehasonlító portálok könnyen érthető grafikonon mutatják a termék árának alakulását az előző hónapokban. Az előzetes árdrágítás mellett gyakori a megtévesztő reklám és a pontatlan adatok is, melyek mindenhonnan ömlenek ránk, bár szakértők szerint ez a tendencia visszaszorulóban van.

 

Ennek oka az egyre gyakoribb online vásárlás, ahol kemény konkurenciaharc zajlik a vásárlókért, amivel nagyobb a nyomás a tisztességesebb tájékoztatásra is.

Hogyan használjuk ki mindezt

 

Mielőtt a vásárlás mellett döntünk, az áron kívül érdemes a termékkel kapcsolatban azt is megnézni, hogy milyen fogyasztói szerviz, reklamációs szabályozás, cserelehetőség áll fenn. Ez leginkább az elektronikai berendezésekre, ún. fehér technikára vonatkozik.

 

A vásárló gyakran nem olvassa el a termékleírást, a szerződést, vagy vásárlási feltételeket még ritkábban, nyilatkozta a webnoviny.sk-nak Petra Čakovská az egyik fogyasztóvédelmi szervezet részéről.

 

A kedvezmény nem minden

 

A legfontosabb, hogy a vásárló tudja, mit is akar pontosan megvenni. Tényleg kell-e neki az adott termék, és hogy megengedheti-e magának anyagilag. Ezeket a kérdéseket érdemes akkor is feltenni, ha nehéz ellenállni a magas kedvezményeknek.

 

Mivel egyre gyakrabban hitelkártyára vásárolunk, szakértők szerint érdemes azt is megvizsgálnunk, hogy vissza fogjuk-e tudni fizetni a kölcsönt, illetve hogy mikor és milyen feltételekkel.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.