Ha nem egymással veszekszik az OĽaNO és az SaS elnöke, hasznos dolgokra képesek az ország érdekében.

 

Példa erre az ún. bürokrácia-csökkentő törvény, melyet a gazdasági minisztérium terjesztett elő, és már túl van a tárcaközi egyeztetésen.

 

A törvényjavaslat lényege, hogy a „one in-two out” elv értelmében kötelező érvénnyel minden egyes euró bürokratikus költségnövelés (kiadás) két euró bürokratikus spórolást kell, hogy eredményezzen.

 

 hirdetes_400x285  

Ha a törvnytervezetet a parlament is megszavazza, minden egyes jogszabály előterjesztő ún. bürokrácia számlát kap. Ezen fogják vezetni –úgy, mint például a hokiban – a plusz és a mínusz pontokat. A verseny minden évben kiértékelésre kerül, a választópolgár pedig láthatha, hogy kik azok, akik a bürokráciát építik (a csillagos égig is akár), és kik azok, akik próbálják azt lebontani, csökkendeni.

 

A Richard Sulík konyhájából érkező javaslat nem új dolog. A világ több országában is alkalmazzák már – sikerrel. Csökkenti ugyanis a vállalkozói környezet költségeit, növeli a produktivitást, az ország konkurenciaképességét. 12 év Smeres kormányzat után, melynek következtében Szlovákia a gazdasági környezet attraktivitását tekintve tátrai tigrisből a sereghajtók közé került, az elképzelés pozitív kilátásokkal kecsegtet.

 

Az előterjesztés indoklása szerint Nagy-Britannia, Németország, Ausztria, Svédország, illetve az USA és Kanada korábban már sikeresen alkalmazta ezt az elvet és sikerült csökkenteniük a reguláció mértékét.

 

Ausztriában például 2006 – 2012 között 25 százalékkal sikerült így lebontani a felesleges bürokráciát. Hasonló eredményt értek el Németországban is- Nagy-Britanniában öt év alatt, 2010 és 2015 között 10 milliárd fontot sikerült megspórolni a túlzott reguláció miatti költségekből.

 

A hírre az INESS elemző központ hívta fel a figyelmet. Tőlük származik a nyitókép is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!