Nyitókép forrása: sme.sk

 

Az újjáépítési keretből Szlovákia szűk hatmilliárd euró felhasználására jogosult. Mivel a pénz felhasználását az egyes minisztériumok koordinálják, a kitűzött célok mellett érdemes megnézni, mely tárcák nyerik a legtöbbet, illetve legkevesebbet. Ahogy az sem mellékes, hogy melyik pártok állnak az érintett minisztériumok mögött.

 

Az EU elképzelését követve Szlovákia az újjáépítési terv összegét olyan célokra fordítaná, mint az oktatás megreformálása, kutatás és fejlesztés, gazdaság zöldebbé tétel, egészségügy fejlesztés, közigazgatás és digitalizáció. Mit kell e területek mögé látni?

 

Az oktatás megreformálása azért elkerülhetetlen, mert a termelés módszerei a következő években gyors változáson mennek át, a gyártósori munkakörök megszűnnek. Az OECD szerint a robotizáció és aumatizáció miatt a munkahelyek két harmada veszélyben van. Azt már most tudni lehet, hogy alig lesz olyan szakma, ahol nem lesz szükség bizonyos szintű programozási ismeretekre. Ez a terület 850 millió euróból gazdálkodhatna a következő leosztásban:

 

 hirdetes_400x285  
  • Elérhető és inkluzív oktatás minden gyermek számára(150 millió euró, ide tartozik az óvodai kapacitások bővítése is),
  • 21. századnak megfelelő oktatás (450 millió euró, ez többek között a tantervek teljes átdolgozását tartalmazza),
  • A szlovákiai főiskolák teljesítménynövelése (200 millió euró),
  • Az állandó (egész életen át tartó) képzés támogatása, különös tekintettel a digitalizációs ismeretekre (50 millió euró).

 

Régi adósságok

 

A kutatás fejlesztés célja alapvetően az lenne, hogy Szlovákiában is meghonosítsa a magasabb hozzáadott értékű termelést. A gyártósori összeszerelő munkaköröket jól fizető mérnöki munkakörökre csak az oktatás és a kutatás-fejlesztés felemelésével lehet lecserélni. Persze, ez nem megy egyik napról a másikra, de ha nem történik változás az átmenet kényszerű és fájdalmas lesz. Ennek elhanyagolása lehet a smeres kormányok legnagyobb gazdaságpolitikai bűne.

 

Olyan tételek tartoznak ebbe a kategóriába, mint a digitális gazdaság és K+F (600 millió euró), és a tehetségek megtartása és bevonzása (100 millió euró).

 

A gazdaság zöldebbé tétele ellentmondásos téma, de épp ez kapná a legtöbb pénzt, összesen 1,9 milliárd eurót. Olyan területek tartoznak ide, mint a megújuló energiaforrások és energetikai hálózatok fejlesztése (100 millió euró), az épületek energiafogyasztásának csökkentése (700 millió euró), a vasútfejlesztés (700 millió euró, ez áttételesen csökkenti a közúti forgalmat és annak károsanyag-kibocsátását), és a gyárak és üzemek karbonmentesítése, alternatív üzemanyagok kifejlesztése (400 millió euró).

 

Az egészségügy – ha minden jól megy – a második legnagyobb csomagot kapja, 1,45 milliárd euró értékben. Itt 1,1 milliárdot költene a kormány az intézményi és akut ellátásra, 100 millió eurót a lelki egészségellátás fejlesztésére, 250 milliót pedig a hosszútávú szociálegészségügyi ellátásra.

 

Az utolsó nagy terület a közigazgatással és az államszervezéssel kapcsolatos. Itt a legtöbb pénzt a nagy adatsebességű internethálózatokra és a kibervédelemre fordítanák (485 millió eurót). Ismerve az előző kormányok IT-szerződéseit és az eddigi teljesítményt komoly lemaradást kell bepótolni. 200 millió euró jutnia korrupció ellenes intézkedésekre és biztonságnövelésre, másik 200 millió a bíróságok megreformálására. Mindössze 60 milliót szánnak a vállalkozói környezet javítására.

 

 

Mely minisztériumok nyerik a legtöbbet

 

A Denník N számadatai szerint a legtöbb pénzt az egészségügyi minisztérium használhatja fel, 1,235 milliárd eurót. A második helyen az oktatási tárca van 1,025 milliárd euróval. 933 millió euró jutna a gazdasági és a közlekedési tárcának fejenként. A beruházási minisztérium 710 millió euróból gazdálkodhatnak, a munkaügyi minisztérium 314 millióból, a környezetvédelmi tárca 233 millióból. 200-200 millió jutna az igazságügynek és a belügynek, és mindössze 60 milliót kapna a mezőgazdaság.

 

Az egyes tárcák mögött álló pártok tekintetében az abszolút győztes az SaS, amely közel kétmilliárd euró elosztását koordinálhatja két minisztériumon keresztül. A teljes újjáépítési keretösszeg 33,5 százaléka felett rendelkezhet.

 

A második helyen az OĽANO van, négy minisztériumon keresztül 1,728 milliárd euróról dönthet majd, ami a teljes keret 29,6 százaléka. A Sme rodinának 1,247 milliárd eurós szelet jut a tortából (21,3 százalék), a Za ľudí két minisztériuma összesen 910 euró sorsáról dönthet (15,6 százalék).

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!