Nyitókép forrása: hnonloine.sk

 

Több mint negyvenmillióval nő a munkahelyek megmentésére szánt keretösszeg havonta. Emelkedik a német mintájú kurzarbeit támogatás és az egyéni vállalkozók által meríthető dotációk nagysága is – derült ki Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter Igor Matovič kormányfővel és Eduard Heger pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatójából.

 

Heger szerint a második hullám nem enyhül, ezért volt szükség az újabb állami támogatócsomagra.

 

A havi plusz negyvenmilliós keret lehetővé teszi, hogy a nagyobb kurzarbeit támogatást kapjanak a vállalatok. Az első verzió szerint az állam még csak a bruttó bér 80 százalékát fizette át 880 eurós felső határig. Ősszel ezt megemelték a tényleges bérköltség (szuperbruttó bér) 80 százalékára, 1100 eurós felső határ mellett.

 

 hirdetes_300x300  

A mostani módosítás meghagyja az 1100 eurós felső határt, de az átvállalt bérrész immáron a szuperbruttó bér 100 százaléka.

 

Ezzel a döntésével a kormány eleget tett a vállalkozók zöme által megfogalmazott elvárásnak, a száz százalékos támogatás mellett – korábban a bérköltség 20 százalékát még mindig nekik kellett hónapról hónapra előteremteni, pedig a járvány már közel egy éve tart, akinek nem volt tartaléka, nem tudta fizetni még ezt a 20 százalékot sem.

 

A munkáltatóknak ráadásul nem kell a változtatások miatt újabb szerződés-csatolmányokat aláírni – ez ugyanis ősszel jelentősen lelassította a támogatás folyósítását.

 

A kurzarbeiten kívül emelkedik a forgalomkiesést kompenzáló támogatás nagysága is, az eddig 270-810 eurós keret 330-870 euróra nő.

 

Az egyéni vállalkozók és az egyszemélyes kft-k dotációja is 315 euróról 360 euróra emelkedik. Újdonságként a 2021. február 1-je előtt bármikor felvett munkaerőre is igényelhető állami támogatás.

 

Heger megváltoztatta a Richard Sulík vezette gazdasági minisztérium által bevezetett vállalkozói bérlet-támogatást. Szerinte az eddigi rendszer rosszul működött, az ígért 200 millió helyett a gazdasági tárca csak 39 millió eurót utalt ki. A támogatást Heger modellje szerint közvetlenül a bajba került vállalkozó kapja meg, aki eldöntheti, mire akarja felhasználni. Itt még történhetnek módosítások, Sulík saját javaslattal készül.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!