Nyitókép: studentskefinancie.sk

 

Járvány nem járvány, lassan közeleg az adóbevallások ideje. Milyen változások várnak ránk, és kit érint majd a 15 százalékos adókulcs?

 

Az RTVS-ben Ing. Alica Orda Oravcová adótanácsadóval beszélgettek.

 

Az alábbi összefoglaló a 2021-ben várható újdonságokról szól.

 hirdetes_810x300  

 

Ingatlanadó

 

Ezt az adóbevallást akkor kell beadnunk, ha ingatlant vásároltunk, adtunk el, ajándékoztunk, vagy nekünk ajándékoztak. Az ilyen változásokat a helyileg illetékes adóhivatalnak jelentjük. Az adó összegét a lakhelyünk illetékes község döntése alapján fizetjük. Amennyiben az adókulcs az adott évben változatlan marad, a község elvileg maga szólítja fel a polgárt a kiszámított összeg befizetésére. Adóbevallást mi magunk nem teszünk.

 

Gépkocsiadó

 

Ennek beadási határideje március végéig van kitolva. A formanyomtatvány azonban nincs fenn az adóhivatal weboldalán, mert több változáson esik át. Végső formája február elején várható. Emiatt nem kapunk előre kitöltött formanyomtatványt, ahogy azt az eddigiek során megszokhattuk.

 

Jogi és fizikai személyek adóbevallása

 

A fizikai személyek, mint például a nyugdíjasok, vagy az egy helyen alkalmazotti viszonyban levők idén új, A típusú formanyomtatványt kapnak a jövedelemadó befizetésére.

 

A vállalkozók, akiknek bérbeadásból, ingatlan eladásából, vagy értékpapírok értékesítéséből, stb. származó bevételük van, B típusú formanyomtatványt töltenek ki. A jogi személyek számára idén szintén új formanyomtatványok állnak rendelkezésre, melyek megtalálhatók az adóhivatal honlapján.

 

Fontos változás 2021-ben az új, 15 százalékos adókulcs.

 

A 15 százalékos adókulcs fizikai és jogi személyek jövedelemadójának meghatározására szolgál. Ide tartoznak az egyéni vállalkozók, kisiparosok, Kft.-k, sportolók, művészek. A 15 százalékos adókulcs lehetősége 100 ezer euró éves jövedelemösszegig, bevételig érvényes. A lehetőség nem vonatkozik az alkalmazotti viszonyban levőkre.

 

RTVS/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!