Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Tíz százalék közelébe emelkedett a regisztrált munkanélküliek aránya a felvidéki magyarlakta járásokban. Az ÚPSVaR adataiból kiszűrtük, hogyan állnak a magyar lakta régiók, és a helyzet az, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság a déli és keleti régiókat jobban sújtja, mint az többi járást. Mi most a 16 magyar járás összesített adatait számoltuk ki és hasonlítottuk össze a többi járással (Pozsony és Kassa nélkül).

 

Az országos munkanélküliségi ráta 7,81 százalék. Összesen 214 ezer állástalant tartanak nyilván a Munkaügyi Hivatalok. Ezzel a szemben a 16 magyarlakta járás összesített munkanélküliségi rátája 9,43 százalék, ami 1,62 százalékponttal felülmúlja az országos adatot. Ez rendkívül rossz adat, tekintve, hogy a korábbi időszakokban 1-1,5 százalék között mozgott a déli járások hátránya.

 

Még szembetűnőbb a helyzet, ha összevetjük az ország többi (magyarlakta járásokon, Pozsony és Kassán kívül eső) részét. Ott ugyanis 7,66 százalékos a munkanélküliségi ráta nagysága, ami jobb, mint az országos átlag. Mindeközben a 16 magyarlakta járásból 8-ban az országosnál rosszabb adatunk van, Rimaszombatban pedig ismét 20 százalék felett jár az állástalanok aránya. Nyugaton is érezhető a negatív trend: Dunaszerdahelyen 6,7, Komáromban 7,66 százalékos a munkanélküliség (egykor 4-5 százalék volt).

 

 hirdetes_300x300  

 

Érdemes kiemelni, hogy a foglalkoztatás jelenlegi válsága súlyosabb, mint a sokat emlegetett tavaszi hullám idején. Akkor például a Dunaszerdahelyi járásban 2,7 százalékos volt az állástalanok aránya, Komáromban 4,96 százalék, a Rimaszombati járásban pedig 16,12 százalék.

 

Az április óta eltelt időben 22 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma a magyarlakta járásban.

 

 

 

 

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!