Nyitókép: TASR

 

Az elkövetkezendő időszakban drágulni fog a pékáru. A kenyér, kifli, valamint a cukrászati- és tésztatermékek gyártási költségét jelentősen befolyásolja a búza világpiaci ára, ami az utóbbi hetekben rekordokat dönt. Mivel a kormány a járvány idején a szlovákiai pékeket kizárta a segítségnyújtásból, ezért a pékek már nem tudnak megbirkózni a növekvő kiadásokkal – tájékoztatott a Pékségek, Cukrászok és Tésztakészítők Szlovákiai Szövetsége (SZPCC).

 

„Az állam hiányzó segítsége, a járványellenes óvintézkedésekkel kapcsolatos hatalmas kiadások és az élelmiszeripari búza rekordmagas ára keményen sújtja a hazai pékeket. Szó szerint a szlovákiai pékek túlélésről van szó. Nem maradt más választásuk, mint a termékeik árának megemelése. Amennyiben az állam nem lép közbe, és nem adja meg azt a segítséget, amit már fél éve ígér, akkor a pékeknek fokozatosan szállítási szerződéseket kell kötniük az üzletláncokkal, és az értékesítési ár emelését kell kérniük”

 

– jelentette ki Milan Lapšanský, az SZPCC ügyvezető igazgatója.

 hirdetes_400x285  

 

Lapšanský elmondása szerint az élelmiszeripari búza ára az európai és az amerikai árutőzsdén az év elején elérte a 235 dollár/tonnát. Az áremelkedéshez nagyban hozzájárult Oroszország is, ugyanis februártól jelentősen megemelte a búza kiviteli vámját. A következő emelést márciusra tervezi, amit egészen 2022-ig meg is szeretnének tartani. Mindemellett Kína érdeklődése sem csökkent a búza iránt, ami nemcsak a termesztőknél, de a kereskedőknél is emeli a búza árat. A búza ára márciusban vélhetően ismét 25%-kal fog emelkedni, ezért az előrejelzések az új termésig rendkívül magas gabonaárral számolnak.

 

Amennyiben a búza ára a hónap végéig nem esik 200 dollár/tonna alá, akkor a pékeknek emelniük kell a termékeik árán.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!