Nyitókép: Körkép.sk

 

Több mint 3 százalékkal emelkedett a munkanélküliség tavaly a Komáromi járásban a koronavírus-járvány kirobbanása következtében. A friss munkanélküliek mintegy fele (47 százaléka) az elmúlt 12 hónapban vesztette el a munkáját.

 

 

Míg 2020 év elején 4,26 százalékos volt a munkanélküliség a járásban, addig év végére ez a szám már 7,31 százalékra emelkedett. Számszerűleg ez azt jelenti, hogy míg 2019 decemberében 2 943 regisztrált munkanélkülit tartott nyilván a járási munkahivatal, addig tavaly decemberének végén ez a szám 4 214-re emelkedett.

 hirdetes_810x300  

 

 

 

 

Az aktuális munkanélküliségi helyzetről január végén tartott sajtótájékoztatót Komáromban Nagy Darina, a járási Munkahivatal vezetője, és Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

 

A járás területén jelenleg 3 703 olyan személy keres munkát, akik azonnal munkába tudnának állni.

 

 

A munkanélküliek 33 százaléka inas végzettségű, 7 százalékuk főiskolai végzettséggel rendelkezik, 30 százalékuknak érettségijük van, 2 százalékuk pedig csak alapiskolai végzettséggel bír.

 

Komárom: Közel 400 új munkanélküli

 

Csak a járási székhelyen, azaz Komáromban a 2020. január eleji 750-ről 2020 decemberének végére 1119-re nőtt a munkanélküliek száma. Ezek többsége (632 személy) nő.

 

 

 

A szabad munkahelyek száma a járás területén 902. Hogy melyek ezek, arról a www.ispt.sk weboldalon lehet tájékozódni.

 

Visszaesett az ingázók száma

 

Az eddigi 7 ezerről 3500-5000-re esett vissza a határ túloldalán dolgozó szlovákiai foglalkoztatottak száma. Leginkább azoké, akik eddig Tatabányán, Győrben, Oroszlányban, vagy magyar Komáromban dolgoztak.

 

Keszegh Béla, Komárom polgármestere a sajtótájékoztatón. Kép: Körkép.sk

 

Hiányszakmák

 

Nagy Darina elmondta, hogy a leginkább keresett szakmák jelenleg az építkezési tevékenységet végzők, a mezőgazdasági segédmunkások, sofőrök, egészségügyi nővérek és orvosok, a hentesek, pékek, valamint az összeszerelő munkások.

 

Foglalkoztatási lehetőségek

 

A munkanélküliek vagy friss munkakezdők ha úgy döntenek, hogy saját vállalkozást indítanának, ehhez 3500-4000 eurós kezdő támogatást nyerhetnek. Ehhez projektet kell beadni és legalább 2-3 évig fenntartani a vállalkozást és fizetni a járulékokat.

 

Elsősegélycsomag a munkahelyek megtartására

 

A munkahivatal tavaly márciustól 12 millió eurót fizetett ki elsősegélycsomagra. 2020 októberétól 3.5 millió eurót. Ezt a támogatási formát 2 500 vállalkozás kérvényezte a járásban

 

Az elsősegélycsomag átlagos összege 810 euró. Van, ahol a teljes bérköltség 80 százalékát tudták fizetni, míg máshol átalányösszeget. A csomag célja a munkahelyek megtartása.

 

Nagy Darina, a komáromi járási munkahivaal vezetője a sajtótájékoztatón. Kép: Körkép.sk

 

Nagy Darina szerint a jövőre vonatkozóan nagy szükség volna az iskolák részéről a valós piaci igényeknek megfelelő szakmákra való átállásra. Hogy ne potenciális munkanélkülieket képezzenek a közép- és főiskolák, hanem olyanokat, akik iránt hiány van a munkaerőpiacon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.