Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Ahol lehet, az állam a járványkezelő intézkedések keretében kötelezővé teszi az otthoni munkavégzés lehetőségét, miközben már nincs hova szigorítani a lockdownt (a totális, mindenre kiterjedő, kivételek nélküli lezárástól eltekintve). A járványhelyzet azonban nem javul, és ennek oka részben az emberek mozgása. A kijárási tilalom ellenére nagy a mobilitás, és ez elsősorban a munkába járás miatt van. Szlovákia legtöbb régiójában ugyanis az emberek nem nagyon engedhetik meg maguknak, hogy otthonról dolgozzanak. Mutatjuk az Pénzügypolitikai Intézet(IFP) friss adatait.

 

Az nyilván az adott régió gazdasági strukturális jellegétől is függ, nyilván egy kétkezi tömegtermeléssel foglalkozó üzemben nem lehet hazavinni a munkát. Ennek ellenére itt is vannak ellentmondások.

 

Szlovákiában Pozsonyban, a főváros környékén és keleten csökkent leginkább a munkavégzés miatti mobilitás. A fővárosban -40 százalékkal esett vissza a mozgás, a Szenci járásban 38 százalékkal, a Nagyszombati járásban 35 százalékkal, a Malackaiban 36 százalékkal. Csakhogy épp az ország nyugati csücskében van a legtöbb olyan munkahely, amely otthonról is végezhető. Legalábbis erről tanúskodik, hogy a legalább részben home officeban dolgozó alkalmazottak aránya februárban:

 

 hirdetes_300x300  

Pozsony két kerületében is 50 százalék felett jár az otthonról dolgozók aránya, míg például a Dunaszerdahelyi járásban 32, a Komáromiban pedig csak 26 százalékos ez a szám.

 

Jóval nagyobb problémákra hívja fel a figyelmet a Nagyrőcei járás esete, ahol a legmagasabb a munkavégzés miatti mobilitás visszaesése, de egyúttal az egyik legalacsonyabb az otthonról dolgozni tudó alkalmazottak száma.

 

Azt azért ki kell emelnünk, hogy a legtöbb helyen nem a home office lehetősége határozza meg a munkába ingázás sűrűségét, hanem a járványhelyzet maga. A kevésbé érintett legészakibb régiókban esett vissza a mobilitás a legkevésbé, pedig otthoni munkavégzés tekintetében eléggé eltérő adatokkal rendelkeznek. De ez sem igaz mindenhol: több fekete járásban viszonylag magas maradt a mobilitás.

 

A térképen a járások színe a mobilitás visszaesésének mértéke alapján sötétedik, ha a kurzort a kiválasztott járásra irányítva előbukkan a becsült home office-arány nagysága is.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!