Nyitókép forrása: Red Riding Hood – stock.adobe.com

 

A digitális oltási tanúsítvány európai szinten egyelőre törvénytervezet formájában létezik. A terv szerint egy QR kód segítségével június 1-től újra lehetségessé válna a szabad mozgás az öreg kontinensen belül. Ausztria kancellárja ugyanakkor gyorsabb fokozatra kapcsolna.

 

Sebastian Kurz (ÖVP) a miniszertanács mai ülését követően kijelentette, hogy kormánya az úgynevezett “zöld útlevél” mielőbbi bevezetésén dolgozik. A kis digitális füzet áprilistól elsőként a negatív tesztigazolásokat váltaná fel és a lista ezt követően fokozatosan bővülne az immunizáltak (beoltottak), valamint a betegségen már átesettek csoportjával. A szükséges törvénytervezet jogi alapjait a szövetségi kormány a következő napokban fogja kidolgozni – a paragrafus várhatóan a már érvényben lévő „Covid-19-intézkedőcsomagba,” illetve az aktuális járványtörvénybe kerül majd beágyazásra.

 

„Nyárig még sok idő van – több hónapról beszélünk – és ez idő alatt továbbra is azt az utat szeretnénk követni, miszerint – Annyi szabadságot, amennyi lehetséges; annyi korlátozást, amennyi szükséges.”

 

 hirdetes_300x300  

– kezdte a sajtótájékoztatót Sebastian Kurz, majd hozzáfűzte, hogy a mai minisztertanácsi ülés fő témája a „zöld útlevél” mihamarabbi bevezetése volt:

 

„Ez egy lehetőség, hogy azok az emberek, akik immunizáltak, kigyógyultak a betegségből, esetleg negatív teszteredménnyel rendelkeznek, újra teljesen szabadon élhessenek. Egy fontos projektről beszélünk, hiszen mindannyiunk számára biztonságérzetet ad és egyfajta lehetőséget kínál, hogy a körülményekhez képest jól vészeljük át ezt a nehéz időszakot.”

 

Ausztria gazdaságának fontos ágazata a turizmus, így a kis alpesi ország nem engedheti meg magának, hogy EU-szintű megoldásra várjon – tette hozzá a kancellár. Ehelyett – első lépésben – már nemzeti szinten is lépésekre van szükség. Rudolf Anschober (Grüne/Zöldek) egészségügyi miniszter már március 18-án beterjeszti a képviselőház egészségügyi bizottsága előtt a szükséges törvénytervezetet, hogy a „zöld útlevél” valóban zöld utat kapjon.

 

Kronen Zeitung, Sebastian Kurz facebook oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.