Nyitókép: istockphoto/illusztráció

 

Azon nyugdíjasok, akik szeretnék elkerülni a postát és az arra vezető utat, kérhetik nyugdíjuk folyósítását egy családtagjuk bankszámlájára – erre a Szociális Biztosító hívta fel a figyelmet honlapján. Hozzátették azonban, hogy ezt a lehetőséget csak addig tartják fenn, amíg tart a koronavírus-járvány.

 

A Szociális Biztosító már a járvány első hullámának idején igyekezett közös nevezőre jutni a nyugdíjasokkal a nyugdíjfolyósítás tekintetében. Azokról van szó, akik hagyományosan készpénzben veszik fel a postán nyugdíjukat, azonban a járvány miatt félnek kimozdulni. Ők kérhetik, hogy egy családtagjuk bankszámlájára küldje el a biztosító a nyugdíj összegét.

 

„Ugyanakkor, ha a nyugdíjas így dönt, számolnia kell azzal, hogy a technológiai eljárásokra való tekintettel a nyugdíj bankszámlára történő folyósításának bebiztosítása megbonthatja a nyugdíj folyamatos havi kifizetését”

 

tette hozzá a biztosító. Ez annyit jelent, hogy minden bizonnyal a biztosító nem tudja garantálni, hogy a megszokott időpontban kapja meg a nyugdíjas a nyugdíj összegét.

 hirdetes_810x300  

 

A nyugdíj folyósításának ilyen formáját a járvány idején egy nyomtatvány kitöltésével kérheti a nyugdíjas. A nyomtatvány megtalálható a Szociális Biztosító honlapján.

 

„Odafigyelést igényel az identifikációs adatok és a nyugdíjas elérhetőségeinek pontos kitöltése, ahogy a számlatulajdonosé is, akinek egyet kell értenie a nyugdíj folyósításával az ő számlájára”

 

emelte ki a biztosító azzal, hogy a kitöltött nyomtatványt postán, vagy e-mailben is el lehet küldeni, vagy személyesen a biztosító illetékes kirendeltségén. Ezt követően a biztosító telefonon ellenőrzi, hogy a kérvényező és a számlatulajdonos is tényleg egyetért-e a nyugdíjfolyósítás megváltoztatásával, szükség szerint további információkat kér. A nyugdíjfolyósítás megváltoztatása általában két-három hónapot vesz igénybe.

 

 „A Szociális Biztosító egyúttal figyelmeztet, hogy a nyugdíjt csak a krízishelyzet ideje alatt lehet más személy bankszámlájára kiutalni. Ennek a végét követően, ha a nyugdíjas nem kérvényezi a nyugdíj kifizetési módjának változtatását, a nyugdíj az addigi módon, tehát például a postán készpénzben kerül kifizetésre”

 

zárta a Szociális Biztosító.

 

aktualtiy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.