Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A regisztrált állástalanok országos rátája zsinórban négy hónapja emelkedik. Hogy melyik régió mennyire szenvedi meg a koronaválságot, jól mutatja, hogy nem csak kelet és nyugat között mélyül a szakadék, hanem észak és dél között is. Olyannyira, hogy még Pozsony és Kassa sem tud annyit javítani a magyarlakta járások adatain, hogy ne legyen érezhető a különbség.

 

Az országos szinten 216,5 ezer állástalant tartottak nyilván februárban, a munkanélküliségi ráta 7,9 százalékos (7,81 százalékos volt a januárban).

 

A magyarlakta járások adatai jóval gyengébbek az országos átlagnál. A 16 dél-szlovákiai járásban 69 942 állástalant tartották nyilván, ami 9,57 százalékos munkanélküliséget jelöl. Az elmúlt hónapokban az országos és a felvidéki ráta közötti különbség egyre nagyobb lett.

 

  hirdetes_300x300   

Ha a magyarlakta régiók közé Pozsonyt és Kassát is felvesszük, akkor 8,07 százaléknyi állástalant kapunk. Ez ugyan jobban hangzik, de a többi (északi) 54 járás átlaga 7,79 százalékos, így valójában Pozsony és Kassa sem képes már kompenzálni dél lemaradását.

 

A legjobb munkanélküliségi rátákkal rendelkező járások listája is megváltozott. Az egykori 2-3. helyezett Galánta ma 12., az első húszban nincs is több déli régió. Az egykor legjobb tíz között szereplő Dunaszerdahely Pozsony közelsége ellenére 34. a sorban 6,71 százalékos állástalansággal.

 

Továbbra is Romaszombatban a legmagasabb az munkanélküliek aránya (20,72 százalék), de Nagyrőcében is egyre gyorsul a trend, és már 19,74 százalékon jár, országos szinten a második legrosszabb adattal.

 

További adatok az alábbi táblázatunkban és interaktív térképünk találhatók.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!