Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A Lloyd’s List számításai szerint a Szuezi-csatorna bedugulása óránként 400 millió dollárba került. Az egészen lenyűgöző szám abból adódik, hogy a világ kereskedelmi forgalmának 12 százaléka halad keresztül csatornán, ami napi 9 milliárd dollárt jelent, vagyis ennyi veszik kárba. A csatornán négy nappal ezelőtt egy heves szél- és homokvihar során keresztbe állt egy teherhajó. És ha lúd, legyen kövér, történetesen a világ egyik legnagyobb konténerszállító monstrumáról, az EverGivenről van szó.

 

Több száz hajó torlódott fel a kereskedelmi vonalon. Még ha hirtelen sikerülni is megszüntetni a fennakadást, akkor is napokba telhet, hogy a veszteglő hajósor átjusson a szoroson, és az egész forgalom visszaálljon a rendes kerékvágásba. De erre legalább egy hétig aligha kell számítani.

 

A hatalmas, 400 méter hosszú, 200 ezer tonnás hajó gyakorlatilag megfeneklett a szűk csatorna két partján. Kotróhajókkal és kotrógépekkel próbálták kiszabadítani, de már a helyszínen van egy nagykapacitású kotrógép is, ami óránként 2000 köbméter földet képes áthelyezni. A mentési munkálatok azonban hetekig is eltarthatnak.

 

 hirdetes_810x300  
Kerülni lehetne, de nem éri meg – egyelőre

 

Kérdés, miért váltanak irányt a hajók? Elvileg megkerülhetnék Afrikát, csakhogy ez közel 10 ezer kilométeres kerülőt jelentene, ami 300 ezer dollár pótlólagos üzemanyagköltségben is kifejezhető. Egyelőre a kivárás költséghatékonyabbnak tűnik, de az ellátási lánc így is nyomás alá került.

 

A koronavírus megmutatta, mekkora károkat tud okozni egy felkészületlen egészségügy és egy agresszíven terjeszkedő kór az egymásra épülő ellátási láncok miatt.A Szuezi-csatornánál történt balesettel ugyanez a helyzet, csak nem a járványra, hanem a csatorna körüli politikai stabilitás fontosságára emlékeztet. Elég nagy áron.

 

Az IKEA svéd bútorgyártó inputanyagai is valahol ott vesztegelnek most Afrika partjainál, ahogy a Caterpillar buldózergyártó is fogja a fejét, hogy hogyan jusson hozzá készleteihez. És ez csak két példa a volt a rengeteg multinacionális vállalat között. A válság meglódított a földgáz piaci árát Európában, lassítja a szélerőműprojektet Ázsiában, és hamarosan az instant kávé is hiánycikké válhat. Legalábbis, a Bloomberg szerint mindez reális lehetőség.

 

Egy amerikai gumiabroncsgyár a szuezi válság miatt hat-nyolc héttel tolta ki ügyfeleinél a szállítási időket. A német Enercon már jelezte ázsiai ügyfeleinek, hogy biztosan késni fog a szélturbina-alkatrészekkel. A csatornánál veszteglő hajók száma az elmúlt nap 180-ról 300-ra emelkedett. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!