Nyitókép forrása: ppf

 

Az Andrej Babiš cseh kormányfőnél négyszer gazdagabb Petr Kellner halála alapjaiban rengeti meg az üzleti világot. Már csupán Kellnek cégbirodalmának nagysága miatt is, amely Magyarországot és Szlovákiát is érinti. Kellener rengeteg érdekeltséggel rendelkezett szerte a világon, a banki szolgáltatásoktól kezdve a telekommunikáción át a biotechnológiáig.

 

Az 56 éves cseh milliárdos szombaton vesztette életét egy helikopter-szerencsétlenségben Alaszkában. A tragédiában öten vesztették életüket.

 

Kellner kiterjedt cégbirodalmát a PPF csoport portfóliója testesíti meg, amely 25 országban van jelen különféle érdekeltségeken keresztül. Ide tartozik a Home Credit, a PPF bank, az Air Bank, a Benxi, a Cetin, az O2 mobilszolgáltató, a PPF Real Estate Holding ingatlanfejlesztő, a Soti biotechnológiai vállalat. Érdekeltségébe tartozik a Škoda Transportation gépipari-logisztikai vállalat, a PPF Life Insurance életbiztosító-szolgáltató, az arany- és ezüstbányászattal foglalkozó Polymetal International, az agráripari RAV Agro, és a prágai O2 aréna tulajdonosa, a Bestsport is. A PPF csoporthoz tartozik a CzechToll is, amely a cseh útdíjrendszert működteti.

 

 hirdetes_300x300  

A PPF csoport az elmúlt években a szlovák közéletben azzal hívta fel magára  figyelmet, hogy megvásárolt több releváns tévcsatornát is, többek között a NOVA-t, és a TV Markízát is. Ez utóbbi előző tulajdonosa az amerikai hátterű CME csoport volt, amelynek voltak érdekeltségei Romániában, Szlovéniában és Bulgáriában is. A CME 2004 óta birtokolt a Markíza televíziót.

 

A PPF nemrég jelentette be, hogy 50 százalékos tulajdonrészt szerzett egy török autóbuszgyártó vállalatban (Temsa), amely közös projekteket tervez megvalósítani a Škoda Transportationnal.

 

Idén januárban a PPF visszatért korábbi terveihez, és hozzálátott a Moneta Money Bank, az Air Bank, a Home Credit és Zonk pénzintézetek fúziójának előkészítéséhez. A fúzióval a cseh piac harmadik legnagyobb bankja jönne létre a ČSOB után.

 

2018-ban a PPF vette meg a Telenor CEE (Közép-Kelet-Európa) érdekeltségeinek zömét, így a magyar Telenort is, amelynek a csoport 75 százalékos tulajdonosává vált.

 

A PPF 1991-ben jött létre, mint Első Privatizációs Alapkezelő (innen a neve: Prvý Privatizačný Fond). A társaság létrejötténél Petr Kellnek és Milan Vinkler bábáskodta (ez utóbbi később távozott a csoportból). A PPF totális (98,93 százalékos) többségi tulajdonosa Petr Kellnek volt. A PPF világszerte 158 ezer embernek ad munkát, csak Csehországban 14 ezer állást tartanak fenn. A PPF piaci értéke több mint 44 milliárd euróra tehető.

 

Petr Kellnek magánvagyonát a Forbes legutóbb 17,5 milliárd dollárra becsülte, a Bloomberg listáján pedig 15,7 milliárd dollárral szerepelt.

 

Körkép.sk, CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.