Kornél, Soma
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Átírhatja Csehország politikai és hatalmi térképét Petr Kellner halála

A repülőgép-balesetben elhunyt milliárdos szoros kapcsolatban állt vezető cseh politikusokkal

Nyitókép: Reuters/Handout

 

Cseh médiaértesülések szerint a PPF Group (První privatizační fond) többségi tulajdonosánák, Petr Kellnernek a halála komolyan átrajzolhatja az ország hatalmi térképét. Kellner múlt szombaton szenvedett halálos repülőszerencsétlenséget Alaszkában.

 

Az iDnes.cz portál megjegyzi, hogy Kellner, habár ő maga soha nem lépett az aktuálpolitika színpadára, mégis jelentősen befolyásolta azt:

 

„A multimilliárdos Petr Kellner váratlan halála teljesen megváltoztathatja az évek során kiépített üzleti […]  kapcsolatokat, és ennek eredményeként ténylegesen átrajzolhatja az ország hatalmi térképét.”

 

Tekintettel arra, hogy Kellner aktívan irányította a PPF vállalatcsoport stratégiai célkitűzéseit, halála komoly űrt hagyott a gazdasági szférában. Ez az üzleti zűrzavar azonban hamar átgyűrűzhet a politikába. Ahogy az Aktuálně.cz is rámutatott, az egyes állami minisztériumok és pénzügyi csoportok körében egyfajta idegesség lett úrrá – rávilágítva Kellner valódi hatalmára a politikában.

 

„Csehországban Kellner birodalma néhány év leforgása alatt olyan mértékben itatta át az állam alapvető infrastrukturális alapjait, hogy bárminemű irányváltás az egész országra kihathat.”

 

– tette hozzá a portál.

 

Kellner, aki Andrej Babišsal ellentétben nem vágyott aktív politikai szerepre, a háttérben maradva közvetetten mégis jelentős befolyással bírt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy közeli kapcsolatban állt Václav Klaus és Miloš Zeman elnökkel, valamint a különféle pártok befolyásos politikusaival.

 

Kellner ugyanakkor távol tartotta magát a közérdektől, nem adott interjút az aktuális eseményekről és politikai magatartása sem volt teljesen világos.

 

Ceskenoviny.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket