Nyitókép: pxhere.com

 

Úgy tűnik a pozsonyi Volkswagent is elérte a világszerte tapasztalt chip-hiány. Szlovákia legnagyobb autógyára, amely megközelítőleg 11.500 főt alkalmaz, jövő hét végétől feltehetőleg korlátozzák majd a termelést. Erről Oliver Grünberg, a vállalat vezérigazgatója számolt be csütörtökön.

 

Az esetleges leállásról szóló hírek már múlt héten szárnyra kaptak, a dolgozók szerint május elején két hétre lenne leállítva a luxus SUV-k gyártása. A VW Slovakia vezetője ugyanakkor mai tájékoztatója során a leállás hosszát és mértékét sem pontosította.

 

„Nem akarok konkrétabb lenni, mivel folyamatosan harcolunk azért, hogy ne tartson hosszan, hogy ne legyen olyan rossz, hogy rövidebb időt vegyen csak igénybe. Ez a múltban eddig mindig sikerült”

 

fogalmazott Grünberg, aki egyúttal megjegyezte, hogy az összes német üzemnek meg kellett állítania a termelést a chip-hiány miatt, a pozsonyi azonban idáig elkerülte ezt a forgatókönyvet.

 hirdetes_300x300  

 

Grünberg szerint a helyzet ezév második felében valamennyire javul majd, a normális kerékvágásba azonban csak várhatóan 2022-ben térhetnek vissza.

 

A Volkswagenen kívül Szlovákiában egyébként a nagyszombati Stellantis autógyárnak is voltak gondjai az alkatrészhiánnyal.

 

A chipek és más alkatrészek hiánya miatt világszerte átállítják a gyártási programokat az autógyárak. Január közepén az amerikai Ford jelentette be, hogy egy teljes hónapra leállítja egyik németországi üzemét a chip-hiány miatt, valamint meghosszabbítja az indiai üzeme leállását. A Fordon kívül a Volkswagen, a General Motors, a Nissan és a Honda is jelezte, hogy hasonló gondokkal küzd.

 

Néhány félvezetőgyártó állítja, hogy ennek oka az autóipar váratlanul gyors kilábalása a koronaválságból. A válság alatt ugyanis, mikor nem volt akkora kereslet az autók iránt, a gyártóknak át kellett szervezniük kapacitásaikat és új ügyfeleket kellett találniuk. Ez a megrendelések megnövekedéséhez vezetett az olyan gyártóktól, akik televíziókat, hifiket, játékkonzolokat gyártanak, vagy épp a biotechnológia és számítógépipar szektorában mozognak.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!