Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A járványhelyzet enyhülése még közel sem tudott megmutatkozni a gazdasági mutatókban. Az országos szintű munkanélküliségi adatok enyhén, de tovább emelkedtek, közben azonban a magyarlakta régiók helyzete egyre súlyosabb. Összehasonlításul: a déli 16 járásban kétszer olyan gyorsan nőtt a munkanélküliek száma, mint az „északi járásokban” (az ország 16 magyarlakta járáson, Pozsonyon és Kassán kívüli része). Ráadásul nem elég, hogy vészesen közelítünk a Felvidéken 10 százalékos állástalansághoz, az országos átlagtól is egyre inkább leszakadunk.

 

A negatív trend pedig már nem csak azt jelzi, hogy a déli régiók évtizedeken át tartó módszeres kiéheztetése milyen sérülékennyé tette a magyarlakta vidékeket, hanem azt is, hogy sokkal nehezebb lesz és nagyobb árat követel majd a járvány előtti állapothoz való visszatérés.

 

A márciusi hónapban a regisztrált munkanélküliség országos mértéke 7,98 százalék volt. Ezzel szemben 9,73 százalékos az állástalanság a 16 magyarlakta járásban (Pozsony és Kassa nélkül). Míg a lemaradásunk a múlt hónapban 1,67 százalékpontos volt, márciusban már 1,75 százalékosra hízott, a trend egyértelműen a szakadék növekedéséről árulkodik.

 

 hirdetes_300x300  

Ez még látványosabb, ha az ország északi felével hasonlítjuk össze a déli adatokat. Azt kapjuk, hogy

 

az elmúlt hónapban nagyjából kétszer annyival nőtt az állástalanok száma a népesség szempontjából jóval kisebb délen, mint északon. Ráadásul, bár az északi járásokban is emelkedett a munkanélküliség, az országosnál mégis jóval kedvezőbb adatokkal rendelkeznek.

 

Ami a Felvidéket illeti, a 16 magyarlakta járás közül márciusban kettő kivételével mindenhol emelkedett a regisztrált munkanélküliek aránya. A leginkább Nagyrőcei és a Nagymihályi járásokban. A legnagyobb állástalansággal továbbra is Rimaszombati (21 százalék), Nagyrőcei (19,74 százalék) és Rozsnyói (16,37 százalék) járások küzdenek, de az országosnál rosszabb a helyzet a Nagykürtösi, Losonci, Kassa vidéki, Nagymihályi és Tőketerebesi járásokban is.

 

A legjobb mutatókkal a Nyitrai (4,42 százalék) és a Galántai (4,84 százalék) rendelkezik. Az egykor élvonalhoz tartozó Dunaszerdahely ma a középmezőnyben küzd 6,71 százalékos állástalansággal.

 

Adatok: ÚPSVaR

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!