Nyitókép: webnoviny.sk

 

Ján Mičovský (OĽaNO) mezőgazdasági miniszter a SITA hírügynökség szerint saját csapdájába eshet. Kénytelen lesz ugyanis elszámolni saját ígéretével, miszerint, ha nem sikerül a gazdák és az élelmiszeripari dolgozók számára plusz pénzt kiharcolnia az Újjáépítési Alapból, megfontolja a lemondását.

 

Erre a hétfői Gazdasági és Szociális Tanácson lesz utolsó esélye. A munkáltatók szerint a kormány nem veszi figyelembe az agráriumot.

 

A mezőgazdászok pedig attól tartanak, hogy a környező országok magasabb támogatáspolitikájuknak köszönhetően növelhetik saját élelmiszerük kivitelét. Elmondásuk szerint ez szembemenne a kormány vállalásával, mely növelné a mezőgazdasági önellátottság mértékét.

 hirdetes_400x285  

 

Mičovský nem adja fel

 

Az agrárminiszter nem adta fel és küzd a pénzekért. Az ágazat érdekeiért a tripartitás következő ülésén is fel fog szólalni. Visszautasítja azokat az érveket, hogy a mezőgazdászok már elég pénzt kapnak az Unió közös agrárpolitikájából.

 

 „Ezek a pénzek más prioritásokra vannak szánva, mint amiről az újjáépítési alap szól,“

 

– érvelt a NášVidiek.sk számára a mezőgazdasági minisztérium sajtóosztálya. Kilátásba helyezte, hogy a pénzügyminisztériummal sikerül megállapodniuk egy 400 millió eurós csomagról.

 

A munkavállalókat meglepte, hogy az újjáépítési csomagban nem számolnak forrásokkal a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára, miközben mindkét ágazat kulcsfontosságú az ország gazdasági céljai szempontjából.

 

A szlovákiai mezőgazdászok attól tartanak, hogy a környező országok saját gazdáikat segíteni fogják, így termékeikkel eláraszthatják majd a szlovák piacot. Olyan termékekkel is, amiket Szlovákiában is ki tudunk termelni.

 

„Ha nem fogjuk kopírozni szomszédaink pozícióját és az ő pénzügyi befektetéseiket, folytatódni fog a lemaradásunk,“

 

hangsúlyozta az agrárkamara.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!