Nyitókép: TASR

 

A járványellenes óvintézkedések múlt heti feloldása során megnövekedett a kereslet az eddig bezárt boltok iránt. A boltnyitás egy hét alatt háromszorosára növelte a vásárlás mennyiségét a ruhákat és a cipőket árusító üzletekben, miközben a fizetőtermináloknál a fizetések mennyisége huszonnégyszer volt magasabb az előző héthez képest – tájékoztatott Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

 

 „A boltok megnyitásával 42%-kal csökkent az érdeklődés az online vásárlás iránt. A boltnyitásnál minden bizonnyal nagy szerepet játszott a „vásárlás bepótlásának” formájában jelentkező egyszeri effektus. A szabadidős termékek és a háztartásik cikkek hasonló képet mutattak, amikor a fizetőtermináloknál 100–120%-kal növekedett meg a fizetések mennyisége, kompenzálva az online vásárlások kiesését (mindkét kategóriában a harmadával esett vissza az online vásárlások száma)“

 

– magyarázta az elemző.

 hirdetes_300x300  

 

A folyamatosan zajló oltás és a visszaszorulóban lévő második hullám ismét felélesztette az emberek utazás utáni vágyát és az újjáéledés első jelei is tapasztalhatóak voltak, ugyanis a fizetések mennyisége 15%-kal növekedett, de ez a pandémia előtti fogyasztás értékének továbbra is csak az ötöde.

 

 „Mivel a jelentősebb enyhítés ezen a héten érkezik a terasznyitással, ezért a nagyobb mennyiségű fizetésekre a kávézókban és az éttermekben lehet számítani“

 

– vélekedett az elemző.

 

Horňák szerint a járvány előtti szinthez jelenleg az élelmiszer, a szabadidős termékek, a bútorok és a háztartási cikkek közelítenek. Az éttermeknek, kávézóknak, tömegközlekedésnek és idegenforgalomnak az előző kategóriához képest sokkal nagyobb kiesései vannak.

 

Az elemző szerint az óvintézkedések enyhítése jelentős löketet ad a gazdaság további ágazatainak, viszont egy részük, például a tömegrendezvények, kulturális rendezvények és részben az idegenforgalom továbbra is szigorú korlátozások alatt marad.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!