Nyitókép forrása: facebook.com/Szijjártó Péter

 

„Köszönjük azt az elkötelezettséget, amelyet akár  miniszterelnökként akár miniszterelnök-helyettesként láttunk tőle a kétoldalú szlovák-magyar kapcsolatok fejlesztése érdekében. Mi ezt az elkötelezettséget sosem fogjuk elfelejteni, és mindig barétként köszöntjük őt itt Magyarországon, az éppen aktuális kormányzati funkciójától függetlenül”

 

jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a szlovák-magyar villamos távvezeték ünnepélyes átadóján, csütörtökön Igor Matovičcsal kapcsolatban. Elmondta, az elmúlt egy év megmutatta, milyen jelentősége van a nemzetközi együttműködésnek és a jószomszédi kapcsolatoknak.

Meghívott vendégek. Kép: Körkép.sk

 

Hangsúlyozta a közép-európai országok és nemzetek egymásrautaltságát.

 

 hirdetes_300x300  

„2010 óta egy pragmatikus Közép-Európa-politikát folytatunk itt Magyarországon, a szomszédaink kapcsán azt a valószínűleg nem túl szofisztikált megközelítést alkalmazzuk, hogy sokkal jobb jóban lenni, mint rosszban. (…) A kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés, valamint a mindennapi élet területén jelentkező, a szlovák és a magyar emberek életét könnyebbé tévő sikertörténetek hozzásegítenek minket ahhoz, hogy az oly nehéz kérdéseket is meg tudjuk egymással vitatni”

 

mondta a magyar külügyminiszter. Kijelentette, hogy sosem volt olyan jó kapcsolat Szlovákia és Magyarország között, mint most.

 

„Végre nem azzal foglalkozunk, ami elválaszt, hanem azzal, ami összeköt”

 

Szijjártó elmondta, hogy a járvány ellenére a magyar-szlovák kereskedelmi volumen meghaladta a 10 milliárd eurót, Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, és Szlovákia a magyar tőke harmadik legfontosabb célországa is egyben.

 

Szijjártó szerint a két fél kapcsolatának egyik legfontosabb feladata, hogy a két ország közötti összeköttetéseket minden lehetséges területen fejlesszék, legyen szó közlekedésről vagy energiáról. Elmondta, hogy Szlovákia és Magyarország energiahálózatát két ponton, keleten és nyugaton sikeresen összekötötték. Sajóivánkán egy 23 kilométeres, Gönyűnél pedig egy 1,5 kilométeres egyenként 400 kV-os határkeresztező áramvezetéket, a magyar oldalon 13 milliárd forintos költséggel.

 

A Szlovákia felé folytatódó hálózat a Duna felett. Kép: Körkép.sk

 

Az új távvezetékek biztonságosabbá teszik Magyarország és Közép-Európa elektromos energiaellátását, és lehetővé teszik a nemzetközi energiapiac fejlesztését is.

 

Az átadó után. Fotó: Körkép.sk/KZS

 

Az átadó után. Fotó: Körkép.sk/KZS

 

Szijjártó Péter és Igor Matovič Gönyün 2021. április 29-én. Kép: Körkép.sk

 

Matovič: Ez a projekt arról árulkodik, hogy összetartunk

 

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter köszönetet mondott Szijjártó Péternek, hangsúlyozva, hogy találkozóik minden alkalommal egyre „közelebb visznek minket a szorosabb szlovák-magyar kapcsolatok kiépüléséhez”.

 

„Valamivel több mint száz évvel ezelőtt egy országban éltünk. (…) Az országaink között létrejövő minden a mostani projekthez hasonló vállalkozásra úgy tekintek, mint szimbolikus kézfogásra, legyen az híd vagy áramvezeték. Ezek is összekötnek minket, arról árulkodnak, hogy összetartunk, hogy van miről beszélnünk, van mit kicserélnünk egymással: munkaerőt, árut”

 

fogalmazott beszédében a szlovák kormányfő-helyettes.

 

 

Gyimesi: tökéletes a viszony, ha…

 

Gyimesi György, az OĽANO magyar parlamenti képviselője a Körkép.sk-nak nyilatkozva az ünnepélyes átadó kezdetén elmondta:

 

„Tökéletesen működik a viszony a két ország között akkor, ha mindkét fél úgy akarja. Erre kell nekünk építeni. Azt tudom ehhez hozzátenni, hogy a V4-ek közös (Csehországgal szolidaritást vállaló – a szerk.) Oroszország elleni fellépése is rendben van, ahogy a külügyminiszterek közös nyilatkozata is, amelyben hangsúlyozták, hogy egy működőképes erős V4-kel közös szerepvállalásra és közös projektek megvalósítására is lehetőség van. „

 

Az ellenzéki sajtó kritikája kapcsán elmondta,

 

„Mindenbe belekötnek, ahol a nevem és a Szputnyik kifejezés egy helyen szerepel, nyilván attól tartanak, hogy sikerül engedélyeztetni  a Szputnyik V használatát Szlovákiában is.”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.