Nyitókép: teraz.sk

 

Igor Matovič (OĽANO) szombaton bejelentette, hogy új pénzügyi tervezetre van szükség. Ez az adó- és járulékrendszer reformját jelentené. Hogy pontosan miről is van szó, annak részleteit a közeljövőre ígérte. Amint azt közösségi oldalán írta, a járvány után több milliárd euró hiányzik a szlovák állami költségvetésből, és ha Szlovákia szeretné megváltoztatni a családtámogatás és a szociális ellátórendszert, nem engedheti meg magának az államháztartási hiány további növelését.

 

„Ez azt jelenti, hogy a kiadások finanszírozására az ÁFA növelésére is szükség lenne,“

 

írta. Hozzátéve, hogy az adó- és járulékmérték további növelése újabb polgárokat zavarhat el az országból.

 

 hirdetes_810x300  

Példaként egy két gyermekét egyedül nevelő édesanyát hozott fel, aki minimálbérért dolgozik. Havonta a fizetése és a két gyerek után járó támogatás, illetve adóbónusszal együtt mintegy 606 eurót visz haza tisztán.

 

„Az általam elképzelt szociális állam az adó- és járulékrendszer reformja után, melyet nyár után tervezek bemutatni, ugyanennek az édesanyának havi 1 021 eurót biztosítana tisztán,”

 

állítja Matovič.

 

A pénzügyminiszter szerint, ha ez a család albérletben lakik, mely havi 450 euróba kerül, akkor az édesanyának hármukra és minden másra alig 156 eurója marad havonta.

 

„Az adó- és járulékrendszer reformja után, melyet hamarosan szeretnék bemutatni, ugyanennek az édesanyának 571 eurója maradna havonta az eddigi 156 euró helyett,”

 

tette hozzá a pénzügyminiszter.

 

A példájánál maradva az ilyen család magasabb ÁFA-val legfeljebb 20 euróval fizetne többet havonta.

 

„Ez a töredéke annak, mint amit a reformmal szerezne,”

 

tette hozzá.

 

Matovič állítja, hogy azok is, akiknek még nincs gyerekük, de tervezik a családalapítást, szintén nyernek majd az új rendszeren. Igaz, nem azonnal.

 

„A szülők nem fognak irigykedni a gyerekeikre és unokáikra, a nyugdíjasok számára pedig a magasabb ÁFA automatikusan kiegyenlítődik a nyugdíjak valorizációja által. Így nem vesztenek semmit,”

 

pontosította.

 

Hasonló pluszbevételt, mint a fenti példában szereplő édesanya, kapna szavai szerint a teljes család, beleértve azokat is, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek.

 

„A tervezett reform drámaian növeli majd a dolgozó szülők bevételét, és az érdem szerintiség elvével motiválóan hathat azokra nézve is, akik nem dolgoznak,”

 

magyarázta Matovič.

 

Az OĽaNO elnöke a hétvégén arról is értekezett, hogy Szlovákiára az államháztartás szempontjából a jövőben komoly veszélyek leselkednek, mivel az ország az EU leggyorsabban öregedő országává válik.

 

„Az egyedüli lehetőség a magasabb nyugdíjak és alacsonyabb bérek miatti költségvetési hiány kompenzálására az adó- és járulékmérték növelése lesz,“

 

írta.

 

Hozzátette, hogy ez viszont még több ember kivándorlását eredményezheti Szlovákiából. Mint fogalmazott, van lehetőség egy „utolsó pillanatban csodára az utolsó pillanatban“, ami olyan országot csinálhat Szlovákiából, ahol a fiatalok nem fognak félni családot alapítani és újabb gyerekeket vállalni.

 

A koalíciós pártok közül az SaS és a Za ľudí már jelezte, hogy hallani sem akarnak az ÁFA emeléséről.

 

Az SaS hallani sem akar egy esetleges ÁFA-emelésről

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.