Nyitókép: Facebook

 

A várható élettartam növekedése alapján Szlovákiában ismét emelkedni fog a nyugdíjkorhatár. Mindez a szociális biztosításról szóló törvényjavaslathoz készített ideiglenes információból derült ki, amelyet a munka-, szociális- és családügyi minisztérium nyújtott be észrevételezésre.

 

Ugyanolyan hosszú nyugdíj

 

 hirdetes_300x300  

A tárca az első nyugdíjpillér pénzügyi fenntarthatóságának javításával magyarázza a lépést.

 

Magát a szociális biztosításról szóló törvényjavaslatot a munka-, szociális- és családügyi tárca júliusban fogja benyújtani tárcaközi egyeztetésre.

 

A munkaügyi minisztérium szerint a nyugdíjkorhatár-emelése a várható élettartam alapján a nyugdíjidő meghosszabbodásával hozható összefüggésbe. A nyugdíjkorhatár összekapcsolása a várható élettartammal stabilizálná a nyugdíjak kifizetési szakaszát.

 

A nyugdíjasok így átlagosan ugyanannyi időt töltenének nyugdíjban, ami a tárca szerint pozitív hatással lenne a nemzedékek közötti szolidaritásra és a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságára.

 

A szóban forgó törvényjavaslattal szeretnék biztosítani azokat az alkotmányos garanciákat is, amelyeket a jelenlegi parlament tavaly decemberben hagyott jóvá. Az individuális nyugdíjkorhatár és a szülői bónusz mellett arról a garanciáról van szó, hogy a nyugdíj összegének meghatározásakor ne diszkriminálják a szülői szabadságon lévő szülőket.

 

További változások

 

Az új törvényjavaslatban szerepel többek között az árvasági nyugdíj 20%-os emelése, az özvegyi nyugdíj megítéléséhez szükséges feltételek módosítása és igazságosabbá tétele, illetve a nyugdíjbiztosítás rendszerének minőségibbé tétele a gyerekekről gondoskodók, az informális gondozók és a személyi asszisztensek számára.

 

A további jogalkotási lépés az ideiglenes munkaképtelenség elektronikus megerősítésének (ePN) bevezetése, melynek célja, hogy az ideiglenes munkaképtelenség idején az érintett felek kommunikációja a lehető legnagyobb mértékben elektronikusan valósuljon meg.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!