Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A koronavírus miatti korlátozások bevezetése miatt sok országban lendületet vett az otthoni munkavégzés bevezetése. A tavalyi évben az unió tagállamaiban átlagban a 15-64 éves foglalkoztatottak 12,3 százaléka dolgozott otthonról. Holott a járvány előtt a sokéves átlag mindössze 5 százalék volt.

 

A dolog másik érdekessége, hogy a járávny okozta nehézségek miatt az otthoni munkavégzés aránya a 2019-es 3,2 százalékról 2020-ban 10,8 százalékra nőtt, de az egyéni vállalkozói engedélyek kiváltása alig pár százalékponttal emelkedett (19,4-ről 22-re).

 

Nem annyira meglepő adat az Eurostattól, hogy a hölgyeket nagyobb arányban foglalkoztatják otthonról. A gyengébb nem 13,2 százaléka, az erősebb 11,5 százaléka dolgozott otthonról a tavalyi évben. (Megjegyezzük, ez nem annyira meglepő, az otthonról végezhető munkakörökben a nők felülreprezentáltabbak a férfiaknál).

 

 hirdetes_300x300  

Érdekes, hogy a 15-24 éves munkavállalók 6,3 százaléka, a 25-49 évesek 12,4 százaléka és az 50-64 évesek 13 százaléka dolgozott otthonról tavaly.

 

Home office-ban Finnország jár az élen, aktív korú munkavállalóinak 25,1 százaléka dolgozik otthonról. A második helyen Luxemburg áll, majd Írország, Ausztria és Hollandia következik. Szlovákia és Magyarország is jóval az uniós átlag van (5,7 százalék illetve 3,6 százalék). Az Eurostat adatai kapcsán azonban azt is érdemes leszögezni, hogy országonként eltérő lehet a gazdaság szerkezete. Nyilván a pénzügyi szolgáltatásairól híres Luxemburgnak könnyebb átállnia a home office-ra, mint az autóiparra épülő szlovák vagy az idegenforgalomra alapozó görög gazdaságnak. Másik fontos részlet, hogy minden országban más és más volt a korlátozások bevezetésének módja és szigorúsága, ami kihathatott arra is, hol mennyire volt kényszerű home office-szal alkalmazkodni a helyzethez.

 

Jóval többet árulhat el nekünk az, hogy melyik országban mennyivel nőtt az otthonról való munkavégzés aránya. Például Görögország esetében a korábbi alacsony szint ellenére több mint három és félszeresére nőtt az otthonról foglalkoztatottak aránya. Ciprus és Olaszország esetében is hasonló a helyzet, Románia és Magyarország esetében a növekmény háromszoros, miközben az uniós átlag 2,2-szeres. Szlovákia és Csehország esetében a növekmény uniós átlag alatti (nagyjából 1,5-szörös).

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!