Nyitókép: Hospodárske Noviny

 

Frissítve: 16.47 Jelenleg teljesíthetetlen álom, hogy megfelelő összegű jelzáloghitelhez jussunk lakásvásárláshoz Pozsonyban.

 

2021 első negyedévében 4,2 százalékkal nőttek az ingatlanárak Szlovákiában. A 2006-2008-as ingatlanlufi óta csak egyszer volt ennék magasabb negyedéves növekedés.

 

Az árak jelenleg folyamatosan emelkednek immár 15 hónapja, mégpedig átlagosan több mint 3 százalékkal. Az előző, 2008-as csúcs óta, amikor az ingatlan ára rekord magasságban volt, jelenleg 25 százalékkal magasabb áron vagyunk. A lakások esetében ráadásul 35 százalékkal magasabban, írja a Hospodárske Noviny című gazdasági napilap elemzése.

 hirdetes_300x300  

 

A lakhatási költségek főleg a fővárosban rendkívül magasak. Szlovákiai és nemzetközi összehasonlításban egyaránt. Az átlagbérhez képest a pozsonyi lakásárak jelenleg a harmadik legmagasabbak Párizs és Prága után.

 

Pozsony harmadik helyen áll az egyszobás lakások bérleti díját tekintve, a háromszobás lakások esetében pedig európai negyedik

 

Vajon ez azt jelenti, hogy az ingatlanárak már irreálisan magasak és elérhetetlenné váltak az egyszerű ember számára? A Szlovák Nemzeti Bank szerint a piac túlértékelt. Mégpedig tavaly novemberhez képest 19 százalékkal, ami alig marad el a 2007-2008-as ingatlanpiaci lufi idején mért 23 százaléktól.

 

Másrészt ugyanakkor az ingatlanárak a bérekhez viszonyítva a legutóbbi növekedés ellenére még mindig 20 százalékkal alacsonyabbak, mint 2008-ban. Nem beszélve arról, hogy a hitelkamatok is jóval alacsonyabbak, mint akkor.

 

A lakhatás így az anyagi helyzethez képest jóval elérhetőbb, mint a sokéves átlag. Ez érvényes a fővárosra is, ahol a megfelelő módszertan alapján az ország többi régiójához képest a helyet az elmúlt években valamelyest javult. Az átlagos ingatlanárak ugyanis több kerületben gyorsabban növekedtek, mint Pozsony megyében, miközben a fizetések emelkedése hasonló volt.

 

Ha viszont a jelzáloghitelek elérhető összegét nézzük, ott már határokba ütközünk. Mégpedig az állami regulátornak köszönhetően, aki igyekszik kordában tartani a lakosság eladósodottságának mértékét.

 

Emiatt a bizonyos megtakarítással rendelkező személyek, akik az ingatlan egy részére szeretnének felvenni hitelt, is elérhetik az üvegplafont, amennyiben Pozsonyban készülnek lakást vásárolni. Mégpedig a bevételükhöz mért eladósodottsági szint miatt.

 

Akinek pedig nincs megtakarítása, és az ingatlan teljes összegére jelzáloghitelt vesz fel, problémába ütközik. Mégpedig, a havi bevételhez mért jelzáloghitel aránya miatt.

 

Emiatt jelenleg teljesíthetetlen álom, hogy megfelelő összegű lakásvásárlást célzó jelzáloghitelhez jussunk Pozsonyban.

 

Hospodárske Noviny

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!