Nyitókép forrása: bbc.com

 

A munkahelyi túlórák évente több százezer embert ölnek meg – közölte az Egészségügyi Világszervezet, legújabb kutatására hivatkozva. A friss tanulmány szerint 2016-ban 745 ezer ember halt meg olyan szív és érrendszeri betegségekben, amelyeket ah hosszú munkaórák okoznak.

 

A tanulmány bővelkedik extrémnek tűnő, pedig nem annyira ritka heti órászámokkal. A kirívóan magas terhelés főleg Délkelet-Ázsiában és a Csendes-ócen nyugati részében fordul elő viszonylag gyakran. Egyes bankárok heti 80 órát dolgoznak (átlagban ez azt jelentené, hogy hétköznap napi 16 órát, vagy hétfőtől vasárnapig napi 11-12 órát), de a 95 órás munkahét sem megy ritkaságszámba.

 

A magas túlóraszám azonban szoros összefüggésbe van szív- és érrendszeri betegségek előfordulásával. A WHO tanulmánya szerint a heti 55 óránál nagyobb terhelés már 35 százalékkal növeli az infarktus kockázatát, és 17 százalékkal a halálos kimenetelű infarktus előfordulását a 35-40 órás munkahéttel összehasonlítva.

 

  hirdetes_300x300   

A tanulmány szerint a munkahelyi túlórákkal összefüggésbe hozott halálesetek zöme a középkorú vagy annál idősebb férfiakat érintette, és gyakran évekkel a fokozott munkaterhelés időszaka után jelentkeztek a következmények.

 

A járvány előtt, tehát 2019-ben az EU 27 tagállamában 36,2 órából ált egy átlagos munkahét, Szlovákiában 39,3 órát mértek, Magyarországon 39,5 órát. Jellemzően Közép-Kelet-Európában a legmagasabb a foglalkoztatottak heti munkaóraszáma. Az önfoglalkoztatottak (egyéni vállalkozók és hasonlók) heti óraszáma uniós átlagban 42,8 óra, Szlovákiában 44,5 óra, Magyarországon 40,1 óra volt 2019-ben.

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.