Nyitókép: pxhere.com

 

Szlovákiában júliustól emelkedik a létminimum összege, ami az elemzők szerint néhány hiteligénylő esetében negatív hatással bír majd.

 

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) intézkedései szerint ugyanis érvényes, hogy a hitelkérelmezők esetében fenn kell maradnia 40 százaléknyi ún. tartaléknak miután a tiszta bevételből levonják a hitelek törlesztőrészletét és a létminimum összegét. Tehát a létminimum növekedése miatt azoknak, akik eddig épp csak belefértek ebbe a keretbe, az NBS intézkedése miatt nem juthatnak majd hitelhez.

 

„Ha növekedik a létminimum, az ügyfélnek természetesen kevesebb marad a hitel törlesztésére, ugyanakkor ez a változás rendszeres és a létminimum növekedése nem szokott olyan nagy lenni, hogy alapvetően negatív hatásai legyenek”

 

nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Marta Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) szóvivője.

  hirdetes_300x300   

 

Cesnaková szerint a lakáshitelek iránti kereslet minden bizonnyal továbbra is fennáll majd, még akkor is, ha a tempója esetleg mérséklődik, mivel az ingatlanok árának viszonylag gyors növekedése sokkal  inkább érezteti negatív hatását, mint a létminimum növekedése okozta hitelkérelem-elutasítás.

 

A koronavírus okozta gazdasági recesszió nyomása

 

Jana Glasová, a 365.bank elemzője szerint a hitelek iránti kereslet továbbra is a koronavírus okozta gazdasági recesszió nyomása alatt marad. A hiteligénylési lehetőségeket továbbra is korlátozzák az NBS által hozott szigorúbb szabályok. Az elemző szerint ezeket ellenőrzik, valamint úgy regulálják is a lakosság eladósodottsági szintjét, hogy ne legyen túl magas, és az adósok képesek legyenek hiteleiket törleszteni akkor is, ha esetleg kamatemelésre kerül sor.

 

„Hosszútávon számolni kell azzal, hogy a kamatlábak növekedni fognak. Tehát az NBS szabályai korlátozni fogják az emberek lehetőségeit a hitelek megszerzésére, így csökken majd a kereslet a hitelek iránt”

 

nyilatkozta Glasová.

 

Van azért néhány lehetőség…

 

Ha a kérelmező bevétele nem elégséges a jelzáloghitelhez, az OVB Allfinanz Slovensko elemzője, Marián Búlik szerint van azért néhány lehetőség, amellyel élhetnek.

 

„Az első lehetőség várni az esetleges júniusi 13. fizetésre vagy egyszeri juttatásokra, amelyek növelik az átlagbért, és nyáron folyamodni jelzáloghitelért. Ideális olyan banknál próbálkozni, ahol csak az utolsó hat havi fizetésből vonnak átlagot.”

 

javasolja Búlik.

 

További lehetőség olyan bankot választani, ahol hosszabb lejáratú jelzáloghitelt kínálnak, ami csökkenti a havi törlesztőrészlet nagyságát. A bevételeket növelheti egy további kezes, például valamelyik szülő. Szintén megoldás lehet, ha a hitel iránt érdeklődők olcsóbb ingatlant találnak, így elég lesz alacsonyabb összegű hitel felvétele is.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!