Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Egy átlagos szlovákiai polgár egy évben 32 kilogramm cukrot fogyaszt el – derül a FinGO.sk felméréséből. A Statisztikai Hivatal adatai alapján hosszú évekig érdemben nem növekedett a cukorfogyasztás Szlovákiában, de 2018-tól enyhe emelkedés tapasztalható a trendben, a növekmény nagyjából 1,6 százalékos (nagyjából fél kiló fejenként).

 

A cukortartalmú élelmiszerek közül a nem csokoládés édességek fogyasztása nőtt meg leginkább (0,9 kilogrammal több fogy egy főre vetítve), a csokoládétartalmú édességek fogyasztása ellenben 0,2 kilogrammal visszaesett.

 

A legtöbb cukrot (és cukros készítményt) Közép-Európa országai közül Lengyelországban fogyasztanak – 40 kilogrammot fejenként évente. Németországban ez a szám 35 kilogramm, Ausztriában és Csehországban 33 kilogramm.

 

  hirdetes_300x300   

Szlovákia nagyobb cukorfogyasztásához nagyban hozzájárul az édesített nem alkoholos üdítőitalok fogyasztásának emelkedése. Ebből háromszor annyit fogyaszt a lakosság, mint húsz évvel ezelőtt: az 1998-ban mért 42 liter/év/főről 112 liter/év/főre.

 

A cukor fogyasztásának növekedésével ugyanakkor emelkedik az ára is, ahogy az az elmúlt hetekben is tapasztalható volt. Jelenleg az átlagár nagyjából 0,74 eurónál mozog, és akár a 2017-ben mért csúcsot, a 0,84 euró kilogrammonkénti kiskereskedelmi árat is ostromolhatja majd. Erről nem csak a fogyasztás tehet, hanem az is, hogy idén gyengébb cukorrépa termésre számítanak Európában.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!