Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A járvány kitörése óta először csökkent az állástalanok aránya a 16 magyarlakta járás összesített mutatója szerint. A múlt havi 9,82 százalékról 9,77 százalékra mérséklődött a déli járások munkanélküliségi rátája. Ugyanakkor az északi járások gyorsabban és látványosabban térnek magukhoz a járvány második hulláma utáni sokkból. Jelenleg ahelyett, hogy csökkenne az országos átlag és felvidéki adat közti különbség, épp a fordítottját látni.

 

Felvidék 16 magyar lakta járásának összesített munkanélküliségi rátája 9,77 százalékos, ami a gyakorlatban 71 600-nál is több munkanélkülit jelent. Pozsonnyal és Kassával együtt a munkanélküliség (8,24 százalék) már közelít az országos átlaghoz, de még így is rosszabb annál. Sőt, ha összehasonlítjuk a két adat közti különbséget májusban és áprilisban, akkor kiderül, hogy a szakadék 1,82 százalékpontról 1,85 százalékpontra emelkedett.

 

Még beszédesebb, hogy az északi járások (ez alatt a 16 magyarlakta járás, Pozsony és Kassa nélküli országrészek értendők) állástalansága mindössze 7,25 százaléka, ami 2,5 százalékponttal jobb. Észak egyszerűen jóval gyorsabban dolgozza le a válság okozta nehézségeket.

 

 hirdetes_810x300  

Két magyarlakta járásban 20 százalék feletti a nyilvántartott állástalanok aránya (Rimaszombati és Nagyrőcei járás) , és nyolc járásban az országos átlagnál rosszabb a helyzet (az előbbi kettőn kívül a Losonci, Nagykürtösi, Nagymihályi, Rozsnyói, Kassa vidéki és Tőketerebesi járásokban).

 

Ugyanakkor hat járásban, Kassa egészében és Pozsony két kerületében nőtt az munkanélküliségi ráta. Az elmúlt hónapban romlott a helyzet a Galántai, a Vágsellyei, a Rimaszombati, a Kassa vidéki, Rozsnyói és Nagymihályi járásokban.

 

Forrás: Körkép.sk

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.