Nyitókép forrása: TASR

 

Az idei évre 4,5 százalékos gazdasági bővüléssel számol a Szlovák Nemzeti Bank, Peter Kažimír, az NBS elnöke, és Ódor Lajos alelnök szerint folytatódik a gazdaság válság utáni fellendülése, de továbbra is vannak kockázatok. Kažimír felszólította a lakosságot, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen.

 

Az NBS jövőre 5,9, azután pedig 3,8 százalékos GDP-növekedést jósol, és az ország valamikor 2023-ban éri el a járvány előtti szintet.

 

A gazdasági növekedést fenyegető kockázatok közé az NBS elsősorban az elégtelen szintű átoltottságot sorolta, valamint az ősszel várható harmadik hullámot és a hiányzó alkatrészeket (chiphiány) az ipari ágazatokban.

 

 hirdetes_810x300  

„És itt van egy jelenség, amely több év után tért vissza hozzánk, ez pedig az infláció, az áremelkedés. A termékek és szolgáltatások árai meredek emelkedésbe kezdtek, ennek ellenére szerintünk nincs ok pánikra”

 

fogalmazott Kažimír, azt hangsúlyozva, hogy az NBS úgy véli, az inflációs hajrá néhány hónapon belül lassulni fog (ez persze nem azt jelenti, hogy az árak a korábbi szintjükre süllyednek vissza – a szerk.).

 

A tavalyi évhez képest idén valamivel rosszabb a foglalkoztatottság helyzete, főleg a közszférában zajló elbocsátások miatt. Az NBS szerint a nominálbérek idén 5 százalékponttal emelkednek majd, a reálbérek cca. 3 százalékkal.

 

Ódor Lajos a sajtónak elmondta, hogy a korábban vártnál alacsonyabb lehet az idei év költségvetési hiánya, nagyjából 6,6 százalékos szint várható a GDP arányában. Az NBS szerint azonban a költségvetést már jövő konszolidálni kellene, és nem szabadna tovább várni.

 

A gazdasági bővülési előrejelzés kapcsán az egyik legfontosabb tényező az ország átoltottsága volt. Az NBS úgy számolja, hogy egy 45 százalékos oltottsági szintnél (pesszimista forgatókönyv) csak jövőre sikerül elérni a gazdaság járvány előtti szintjét.

 

„Az NBS csatlakozik az ország többi hatóságához, és riadót fúj. Felszólítjuk Szlovákia lakosságát, hogy mihamarabb és minél nagyobb számban vegyenek részt a koronavírus elleni oltakozásban”

 

fogalmazott Kažimír, hozzátéve, hogy ez a felszólítás nem csak az emberi élet védelmét szolgálja, hanem a magasabb életszínvonal esélyének megőrzését is.

 

A oltakozás pénzzel történő ösztönzése kapcsán újságírói kérdésre kijelentette, hogy ezen a téren is érdemes megfontolni „innovatív lehetőségeket”. Ódor Lajos kiemelte, hogy el kellene gondolkozni a családok egészének meggyőzésén is.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!