Nyitókép: Reuters

 

A V4-es országok közül továbbra is Szlovákiában a legdrágább az élelmiszer – jelentette ki Lenka Buchláková, a FinGO.sk gazdasági elemzője.

 

Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban átlagosan 14%-kal olcsóbb az áru, mint Szlovákiában. Csehországban átlagban 16%-kal olcsóbb az élelmiszer ára, Magyarországon mintegy 20%-kal, míg Lengyelországban több mint 30%-kal.

 

 hirdetes_810x300  

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon sok hazai polgár jár Ausztriába vásárolni, ahol mintegy 40%-kal magasabbak az árak, mint nálunk, viszont a minőség sokkal jobb. Az Eurostat szerint tavaly Ausztria a harmadik legdrágább ország volt élelmiszer tekintetében az uniós átlaggal összehasonlítva.

 

 „Az EU-ban a legalacsonyabb árak Bulgáriában vannak, a legmagasabbak pedig Dániában. Bulgáriában az árak még az uniós átlag felét sem érik el, Dániában pedig az uniós átlagtól 41%-kal magasabbak. Szlovákia 65%-os szinten van, ami azt jelenti, hogy az uniós átlaghoz képest 35%-kal alacsonyabbak az áraink. Amennyiben összehasonlítjuk az európai országokat, akkor az élelmiszert és az alkoholmentes italokat illetően 2020-ban Svájc volt a legdrágább, viszont a cigaretta és az alkohol Írországban került a legtöbbe“

 

– magyarázta Buchláková.

 

A legdrágább Dánia

 

Az elemző tájékoztatása szerint az előbb felsorolt tételeket illetően a legdrágább uniós tagország Dánia. A kommunikációs (postai és telekommunikációs szolgáltatások) költségek Görögországban a legmagasabbak, a cipő és a ruha ára Svédországban a legmagasabb, míg a lakhatás Luxemburgban a legdrágább.

 

 „Az uniós tagországok közül Szlovákia a nyolcadik legolcsóbb ország, 2000-ben pedig a harmadikok voltunk a románok és a bolgárok után. Amennyiben pillantást vetünk az egyes szegmensekre, akkor a legnagyobb mértékben a ruhák és a cipők árát illetően ugrottunk meg. A 27 uniós tagország közül a cipőket és a ruhákat illetően a 15. helyen állunk, ami éppenhogy az uniós átlag fölött van“

 

– magyarázta a szóvivő.

 

Bucháláková azt is hozzátette, hogy az alacsonyabb áfa ellenére a hazai polgárok az ételre a családi költségvetés ötödét adják. Egy átlagos négytagú család havonta több mint 330 eurót költ élelmiszerre és alkoholmentes italokra.

 

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.