Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Két éve nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hetekben az üzemanyagok ára. A helyzet azonban várhatóan stabilizálódik, és a szakértők 1-3 eurócentes csökkenést jósolnak az előttünk álló hetekre. Szlovákia ugyanakkor jelenleg a térség legdrágább üzemanyagáraival büszkélkedhet, ha valaki kirándulni készül, akkor Lengyelországban, Magyarországon vagy Romániában tankolva is viszonylag nagy összeget spórolhat. Persze minden viszonyítás kérdése.

 

A koronavírus okozta világjárvány tavaly padlóra küldte a fogyasztást és a termelést egyaránt, így az üzemanyagokra sem volt túl nagy igény. Hatalmas mennyiségű kőolaj halmozódott fel, és az amerikai tőzsdén egy éve májusban az is megtörtént, hogy az eladónak kellett fizetnie azért, hogy elvigyék tőle az árut. Ezen az időszakon aztán átlendültünk, 2020 második felében valamelyest magához tért a gazdaság, idén tavasszal pedig a járványcsúcsok után gyors fellendülés indult meg.

 

Csakhogy a világ legnagyobb olajtermelő államait tömörítő OPEC+ tárgyalásai nemrég befagytak. Az Egyesült Arab Emirátusok módosítani akarta a korábban megállapodott termelési feltételeket, természetesen a saját javára. A tárgyalások egy ponton félbeszakadtak, és a vita úgy ráijesztett a piacra, hogy 80 dollár közelébe emelkedett a WTI kőolaj hordónkénti ára. Azóta némileg lenyugodtak a kedélyek.

 

 hirdetes_810x300  

A kőolaj körüli mizéria azonban elsősorban a déli uniós tagállamokban tartósan felhajtotta az üzemanyagárakat, részben ezt az infláció számlájára is lehet írni. Tipikusan turizmusra is alapuló gazdaságokról van szó, így két járványhullám között nem csoda, hogy nehézségek adódtak.

 

A nemzetközi IRU logisztikai szervezet adatai alapján összegyűjtöttük az uniós tagállamok átlagos üzemanyagárait július 11-éhez. A térképen az országok a 95-ös benzin árai szerint kaptak színezést. Szlovákia ugyan az uniós medián alatt helyezkedik el a 95-ös benzin és a gázolaj árát illetően, de 98-as benzin ára uniós szinten átlagon felüli, a térségben pedig nálunk a legdrágább az üzemanyag.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.