Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Az elmúlt tíz évben 300 ezer fővel csökkent a szegénységgel fenyegetett szlovákiai lakosok száma, ugyanakkor még mindig 800 ezer embert érint legalább egy a három fő szegénységi mutatóból – derül ki a szlovák statisztikai hivatal legfrissebb elemzéséből.

 

A tavalyi évben a lakosság 14,8 százalékát fenyegette a szegénység agy a társadalmi kirekesztés, ami mintegy 800 ezer embert jelent, bár a trend lassan javuló irányba mutat. 2019-ben például még 80 ezerrel többen voltak a szegénység felé sodródók között.

 

Több részletet is figyelembe vesznek

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal erről szóló adatait a Lakossági bevételekről és életszínvonalról szóló felmérésből (EU SILC 2020) szerezte.

 hirdetes_300x300  

 

„A szegénység egy összetett, többdimenziós jelenség, és nem lehet egyetlen mutatóval kifejezni. Ezért az EU keretében a szegénység és társadalmi kirekesztés mérőszámával helyettesítjük, ami három fő dimenzióból áll. A mérőszám a lakosság azon részének arányát mutatja meg, amelyet legalább az egyik ilyen dimenzió jellemez”

 

közölte a Statisztikai Hivatal szociális és demográfiai részlegének főigazgatója.

 

Forrás: Statistics.sk

 

Az egy mérőszámba zsúfolt három dimenzió sem egyszerű statisztikai mutatókat tartalmaz. Az egyik az alacsony bevételeket veszi alapul, a másik 9 különböző anyagi nélkülözési formát vázol fel, és ha egy háztartásban ebből legalább négy jelentkezik, akkor a tagjai a veszélyeztetettek sorolódnak. A harmadik dimenzió az „alacsony munkavállalói intenzitást” rejti.

 

Beszédes mutatószámok

 

Értelemszerűen a legveszélyeztetettebb csoportok azok, amelyek mind a három mutatószám esetében a küszöb alá kerültek. Jelenleg Szlovákiában a lakosság 11,4 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, 3,3 százaléka rendkívül alacsony munkavállalói intenzitást mutat, 5,9 százaléka pedig anyagi nélkülözésben él. Az egyes csoportok között természetesen vannak átfedések, így a végeredményben a háromból legalább egy mutató a lakosság 14,8 százalékát érinti.

 

A fentiekből az is kiderül, hogy leggyakrabban az alacsony bevétel jelenti a főbb problémát. 615 ezer ember él a szegénységi küszöb alatt Szlovákiában, ami kevesebb, mint egy évvel korábban, de még mindig magas.

 

Anyagi nélkülözést 318 ezer ember szenved el. A legtöbb embert az üdülés hiánya érinti. A lakosság 34,8 százalék 2020-ban nem engedhette meg magának, hogy legalább egy hétre elutazzon otthonából üdülés céljából. Gyakori még (26,1 százalék), hogy sokan nem tudnának kifizetni egy jelentősebb, váratlanul érkező kiadást. A harmadik leggyakoribb eset (11,8 százalék), hogy nem tudnak minden másnap húsból főzni.

 

Az alacsony munkavállalói intenzitás azokat a háztartásokat jelenti, ahol egy évben csak az ötödét dolgozták le annak, mint amire átlagos körülmények között egyébként lehetőségük volna.

 

Mindhárom mutatóra vonatkozó lakossági arány csökkenőben van. Tavaly országos átlagmutató alatt szerepelt Pozsony, Nagyszombat, Trencsén, Nyitra és Zsolna megye, valamint messze az átlagos érték felett jár Besztercebánya, Eperjes és Kassa megye. A leglátványosabb csökkenés Nagyszombat megyében történt (3 százalékpontos javulás).

 

Forrás: Statistics.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!