Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michel Euler

 

Nem nagyon akarnak költekezni az európai fogyasztók, ami rányomja bélyegét az európai fellendülési kilátásokra – nyilatkozták az elemzők a CNBC-nek. A dolog érdekessége, hogy tavaly nyáron más trendet lehetett tapasztalni, akkor az emberek a nyári lazításokra azzal reagált, hogy megragadták a lehetőséget a vásárlásra. Idén ez már másképp megy.

 

Valószínű, hogy a fogyasztók döntő része igyekszik megtanulni együtt élni a koronavírus jelenlétével. Az illúziók a járvány belátható időn belüli legyőzéséről szertefoszlottak, az emberek többsége pedig ehhez alkalmazkodik.

 

„Mivel a járvány már nagyjából másfél éve tart, megszoktuk az otthoni munkavégzést, és óvatosabban bánunk a  kiadásokkal” – fogalmazott Marchel Alexandrovich, a Jefferies befektetési bank európai részlegének közgazdász.

 

 hirdetes_810x300  
Kevésbé népszerűek a zsúfolt rendezvények

 

Egy másik elemző, a brit Paul O’Connor szerint az emberek leginkább a zsúfolt tömegrendezvényeket kerülik, és ez nem az egyetlen beszédes adat. A járványellenes intézkedések nyári lazításának hatására folyamatosan javulni kezdtek a gazdasági mutatók, ám nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy például a britek 40 százaléka nem merte bevállalni a külföldi nyaralást (a vírus vagy anyagi lehetőségei miatt). Újabb negyven százalék pedig kikötötte, hogy nem szívesen megy nagy, nyilvános rendezvényekre, legyen az sporteseménye vagy koncert.

 

Azokban az országokban, ahol a munkavállalók jelentős része meg tudta oldani az otthoni munkavégzést, komoly kihívás elé kerültek a kávézók. Az irodai és üzleti élet egyik velejárója volt a járvány előtt a kávézók látogatása. A járvány kitörése óta és az otthoni munkavégzés széleskörű elterjedése óta ezek a kávézók jelentős forgalomtól estek el. Ráadásul, ez a fogyasztói magatartás tartósnak néz ki, így a járvány esetleges legyőzése után beköszönő totális lazítások sem állítják helyre az irodistákból élő vendéglátóegységek bevételeit.

 

Új jelenség, hogy az emberek elszigetelik magukat annak érdekében, hogy minimumra szorítsák annak esélyét, hogy a tervezett nyaralás előtt kapják el a vírust. Felmérések szerint viszonylag sokan vannak, akik el sem hagyják házukat a nyaralás előtti napokban vagy héten, nehogy fennakadjanak a teszteken és meghiúsuljon a nyaralásuk.

 

Nagy-Britanniában ezzel kapcsolatban elég szigorú szabályozás van érvényben. Ha valaki kapcsolatba kerül egy fertőzöttel és a közegészségügy kinyomozza az adott személy érintettségét, akkor tíz napos kötelező karantént kell betartani, még akkor is, ha teljesen be van oltva.

 

Az biztos, hogy semmi sem biztos

 

A Delta-variáns is kezdi már érzékeltetni a gazdasági hatását. A mutáció terjedéséről szóló hírek megfontoltabbá teszi a fogyasztók egy részét. A britek gazdasági növekedési kilátásait nemrég már lefelé módosították, és várhatóan ez történik majd az Európai Unió kilátásaival is. többek között azért is, mert az egyébként igen gyorsan feloldott korlátozások eredményeképpen a jóval fertőzőbb Delta-variáns elbizonytalanítja a piacokat és az elemzőket is.

 

Magyarul: nagyon nem biztos, hogy Európa képes lesz-e hozni azokat az optimista számokat, amelyeket a tavaszi hullám lezárultával és a vakcinázás elrajtolásával egyidőben jelentettek be eufórikus és győzelmi hangulatban az illetékesek. Azóta ugyanis kiderült, hogy a Delta veszélyesebb, gyorsabb, a vakcinázás pedig addig nem vet véget a pokoljárásnak, amíg az egész világ (nem a leggazdagabb országok) 70 százalékát be nem oltják.

 

Egy szó mint száz, vélhetően csak 2 százalék körüli gazdasági növekedés várható, aminek kilátásai negatívak. Még csak most megyünk bele az új járványhullámba. A trend akkor változhat meg, ha az oltások a vártnál hatékonyabban verik majd vissza a Delta-mutáció támadásait.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!