Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Három hét stagnálás után ismét emelkedőben vannak az üzemanyagárak a szlovákiai kutakon. Ez nem tart sokáig, előreláthatóan a jövő héten ismét stagnálás (de nem ereszkedés) jellemzi majd az árakat, és ha ősszel megérkezik a koronavírus harmadik hulláma, az lefelé is szoríthatja az üzemanyagok egységárait.

 

A 31. héten a 95-ös benzin literenkénti ára 1,4 százalékkal emelkedett 1,434 euróra, a 98-as benzin literje 1,2 százalékkal drágult (1,631 euró). A gázolaj 0,8 százallékkal kerül többe (most 1,266 euró/liter).

 

Az üzemanyagárak emelkedése az év elejétől kezdődően érzékelhető. Éves összehasonlításban a 95-ös benzin 24 százalékkal, a 98-as 21 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. A szakértők a különbséget a két járványhullám közti gazdasági fellendüléssel (és keresletnövekedéssel) magyarázzák, hiszen az emberek többet utaznak, külföldre mennek üdülni és nőtt a mobilitásuk.

 

 hirdetes_810x300  

A kőolaj világpiaci ára az elmúlt hetekben 74-77 dollár körül mozog hordónként, és a nyár végére jósolt járványhullám miatt már most lefelé ható nyomás uralkodik a piacon, így mostanra 72 dollárra mérséklődött az ára.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!