Nyitókép: Facebook/Gypsycoin Finance

 

Daniel Cioaba, a Nemzetközi Roma Egyesület romániai szervezetének vezetője létrehozta a saját, gypsycoin névre keresztelt kriptovalutáját, melynek célja, hogy világszerte megkönnyítse a pénzügyi tranzakciókat a romák között.

 

Cioaba augusztus elején hozta létre a kirptovalulát, és azóta már 1 700 személy fektetett be a kezdeményezésbe, melynek során egy gypsycoint 0, 00001 dollárért vásároltak meg. Maga Cioaba 50 ezer eurót fektetett a projektbe.

 

 hirdetes_300x300  

Annak ellenére, hogy a pénznemet elsősorban a romáknak hozták létre, bárki beszerezheti.

 

A gypsycoin hivatalos oldala szerint a tranzakciós illetékekből két százalékot jótékony projektekre fordítanak, amelyet elsősorban a roma gyerekek oktatására szeretnének felhasználni.

 

 „A gypsycoinnak több funkciója van: közösségen belüli fizetőeszköz, segíti az oktatási projektek finanszírozását és a hosszú távú pénzügyi befektetéseket, az utalási költségek egy részét pedig jótékonykodásra fordítják“

 

– írják a projekt weboldalán.

 

Daniel Cioaba annak az elhunyt Florin Cioabának a fia, akit 1997-ben kiáltottak ki a romák nemzetközi királyának. Apja halála után 2013-ban Danielt a romániai romák királyaként koronázták meg, míg testvére, Dorin a romák nemzetközi királya lett.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.