Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A Városok és Falvak Társulása (ZMOS) szerint a kórházak hálózatának meghatározásánál figyelembe kellene venni az úthálózat állapotának különbözőségét az egyes régiókban.

 

A ZMOS szerint a tervezett kórházhálózat a gyakorlatban nem tenné lehetővé, hogy a mentő szükség esetén 60 – 90 percen belül mindenhol kiérjen. Michal Kaliňák, a ZMOS központi irodájának vezetője szerint ehhez egyes régiókban túl rossz az úthálózat. A ZMOS kifogását az egészségügyi minisztériumnak is elküldte, valamint jelezte a jogszabály tárcaközi egyeztetése során is.

 

 „A mentők kiérkezésének feltételei az egészségügyi szolgáltatásokon belül nincs semmilyen szinten garantálva. Ez komoly gondot okozhat az egyes régiókban, ahol rossz az úthálózat, és ahol a múltban már több egészségügyi szolgáltatást is megszüntettek,“

 

 hirdetes_810x300  

írja a ZMOS sajtóhírében.

 

A szervezet arra figyelmeztet, hogy az elérhető egészségügyi ellátás kulcsfontosságú a polgárok számára, függetlenül attól, hogy ki hol lakik. Ennek garantálása elsőbbséget élvez a szolgáltatások biztosításának anyagi vonzata mellett. A ZMOS rámutatott, hogy az infrastruktúra fejlettsége különböző állapotokat mutat az egyes régiókban, amit figyelembe kell venni a kórházak hálózatának kialakításánál.

 

A ZMOS rámutatott, hogy 79 járásból 36 a határ menti régiókban helyezkedik el,

 

„amire az esetlegesen onnan érkező egészségügyi dolgozók lehetőségeként is tekinthetünk. Ne csak a mi orvosaink és nővéreink távozásának veszélye legyen szem előtt,”

 

fogalmaz a nyilatkozat.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.