Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A koronavírus okozta stagfláció az Európai Unióra leselkedő legnagyobb gazdasági veszély – nyilatkozta a CNBC-nek Mario Monti egykori olasz miniszterelnök szombaton. Monti jelenleg az olasz Bocconi Egyetem elnöke. Úgy véli, hogy az európai központi bankok laza monetáris politikája (leegyszerűsítve, pénznyomás) és a kormányok koronaválságra válaszul adott gazdaságélénkítő csomagjai együttesen komoly inflációt okozhatnak.

 

A stagfláció a gazdasági stagnálás (nulla, vagy nullához közeli gazdasági növekedés) és az infláció párosa, amelynek igen drámai hatásai lehetnek, és csak egy lépés válassza el a gazdasági depressziótól (a stagnálás miatt a gazdasági hangulat annyit romlik, hogy kilátástalanság miatt a befektetések kiáramolnak, és a gazdaság visszaesik).

 

Az IHS Markit euróövezeti menedszeri hangulatindexe, amely a feldolgozóipar és a szolgáltatások szektorait vizsgálja, kéthavi mélypontra süllyedt augusztusban. Az 59,5-ös érték ugyan még a „bővülő” kategóriába tartozik, a szakértők negatív trendet jeleznek előre.

 

 hirdetes_300x300  

Az ázsiai gyártótelepekre épülő ellátási láncokban is zavarok keletkeztek, és ezek szintén aggodalmat keltenek befektetőkben, mert problémák merülhetnek fel az európai gyárak inputellátásában. Az sem mellékes, hogy a bérek emelkedése rásegít az inflációs nyomásra.

 

Monti szerint fontos lenne „bölcs, megfontolt és összehangolt” átmenetet kialakítani a koronavírus okozta válság miatt bevezetett hatalmas állami és uniós gazdaságélénkítő mentőcsomagok korszaka és a normalizálódás kora között.

 

A múlt kedden közzétett előzetes statisztikák szerint az euróövezetben az infláció tíz éves csúcsot ért el, a fogyasztói árak pedig egy év alatt 3 százalékkal lettek magasabbak.

 

Az Európai Központi Bank szeptember 9-én tárgyalja az eurozóna eszközvásárlási programjának sorsát, amely eddig a 2008-2009-es gazdaság válság negatív hatásait volt hivatott enyhíteni.

 

cnbc.com, körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!