Nyitókép forrása: adaclink.com

 

Ha valaki a jövő év elejétől adómentességet kaphat a saját fogyasztásra, otthon főzött sör, feltéve, hogy a mennyisége nem haladja meg a 10 hektolitert évente. Ezt tartalmazza a törvényjavaslat, amelyet az SaS frakciója Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselővel közösen terjesztettek be.

 

A koalíciós képviselők szerint az Európai Unió tagállamainak lehetősége van kivonni az otthon készített sört, amit saját fogyasztásra, esetleg vendégeknek szánnak, feltéve, hogy nincs szó értékesítésről. Szlovákia ezt a lehetőséget eddig nem hasznéálta ki.

 

„A beterjesztett törvényjavaslat a kis  házi sörfőzdék javára módosítja a szabályozást, mert sokan szabadidős tevékenységként szeretnének sört készíteni”

 

indokolják az SaS képviselői a javaslatot. Szerintük nem annyira a pénzügyi korlátok akadályozzák az amatőr sörfőzőket ebben, sokkal inkább az, hogy az ilyen tevékenység külön engedély a körülményes adminisztrációs terhek viselése nélkül nem legális.

 hirdetes_810x300  

 

A Sör és Malátagyártók Szlovákiai Egyesülete üdvözli a módosítási javaslatot.

 

„Meggyőződésünk, hogy a sört a borhoz hasonlóan fel kell szabadítani a jövedéki adó alól. Nagyon sok minőséges malátagyár és kézműves sörfőzde épp a házi sörfőzésből nőtte ki magát. A sört ráadásul nem elég megfőzni, hanem megfelelően kell tárolni és csapolni is”

 

közölte az egyesület állásfoglalásában.

 

A javaslat módosítja a kis szeszfőzdékre vonatkozó feltételeket is. Az engedéllyel bíró működtető személy csak saját maga által készített szeszt dolgozhat fel, tárolhat és adhat tovább.

 

Gyimesi György (OĽaNO) javaslatára a pálinkafőzéssel kapcsolatos jogalkotási hiba is kiküszöbölésre kerül.
„Tekintve, hogy a törvény eddig nem tette lehetővé annak ellenőrzését, hogy mennyi tiszta szeszt hoz be az illető külföldről olyan országból, mely nem ad ki rá megfelelő bizonylatot. Ez a kiskapu zárul be az általam javasolt módosítással“
– nyilatkozta a Körképnek Gyimesi.
Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.