Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Boris Johnson brit miniszterelnök kedden adóemelést helyezett kilátásba az egészségügyi rendszer és az ország szociális ellátórendszerének reformja érdekében. A konzervatívok kormánya így várhatóan a jövő áprilistól 1,25 százalékos „egészségügyi és szociális illetéket” ró ki mindenfajta jövedelemre az Egyesült Királyságban. Ugyanennyivel emelik az részvényesi osztalékkulcsot is, 2023-tól pedig a kereseteket újabb adóval fogják megterhelni.

 

Az adóemeléstől Boris Johnson kormánya 36 milliárd font (42 milliárd euró) pluszjövedelmet remél, amelyet közvetlenül a brit egészségügyi rendszerbe és társadalombiztosítási rendszerébe utalnak át. Az adóemelésről szóló tervre a parlamentnek is rá kell bólintania.

 

„Helytelen volna azt állítanom, hogy megúszhatjuk a járványt anélkül, hogy nehéz, de felelősségteljes döntéseket hoznánk a közfinanszírozásról”

 

 hirdetes_400x285  

fogalmazott Johnson kedden, a brit alsóház előtt mondott beszédében. Hozzátette, hogy mivel az adóemelés állandó plusz bevételi forrást jelent a társadalombiztosításnak és az egészségügynek, felelőtlenség lenne a pénzpiacról kölcsönöket felvenni.

 

„Vannak, akik azt kérdezik, hogy miért nem emeljük a jövedelemadót vagy a nyereségadót. A jövedelemadót nem a vállalkozások fizetik, így ez a teher a hétköznapi emberekre hárulna, nagyjából megduplázva az alapadójuk nagyságát. A nyereségadóból származó teljes bevétel idén pedig kevesebb, mint 9 milliárd fontot tesz csak ki”

 

magyarázta Johnson, hozzátéve, hogy az általuk javasolt rendszer megosztja az adóterheket a magánszemélyek és a vállalkozások között, és mindenki lehetőségeihez mérten járul hozzá a finanszírozáshoz: aki többet keres, az többet is fizet.

 

Nagy-Britanniában a 797 font ( 927 euró) és 4189 font (4875 euró) között kereső személyekre 12 százalékos társadalombiztosítási adót rónak ki, a 4189 font feletti jövedelemrészt pedig további 2 százalékkal sújtják. A társadalombiztosítás tartalmazza többek között a nyugdíjat, a táppénzt és az anyasági járulék hozzájárulását is.

 

A brit egészségügyi rendszer (NHS) 5,4 milliárd fontos pénzinjekciót kap a kormánytól a következő hat hónapban a koronavírusjárvánnyal szembeni ellenállóképessége megerősítésére. Ebből az összegből 1 milliárd fontot fordítanak a járvány miatt elmaradt kezelések számának csökkentésére. Felmérések szerint augusztusban Angliában csaknem 1,2 millió embernek kellett az átlagosnál hónapokkal többet várnia szakorvosi vizsgálatokra és kezelésekre (kardiológiai beavatkozásokra vagy agyműtétekre is).

 

Johnson azt is bejelentette, hogy az új szociális ellátási reform keretében bekorlátozzák, hogy mekkora összeggel kell hozzájárulnia egy adott állampolgárnak élete során saját szociális ellátáshoz. 2023-tól ez az összeg 86 ezer fontra korlátozódna, ami viszont nem tartalmazza az idősotthoni ellátást.

 

Jelenleg Angliában az emberek saját megtakarításukból kénytelen fizetni időskori ellátásukat, amennyiben vagyonuk és megtakarításuk meghaladja a 23 250 fontot. Vagyis, az állam igen ritkán dotálja az idősotthonok ellátását. A módosítás szerint azok, akiknek vagyona és megtakarítása együtt 20 ezer és 100 ezer font között mozog, minimális „segélyezésben” részesülnének. Angliában régóta várták ezt a reformot, mivel sokan házukat is kénytelenek eladni, hogy valamilyen időskori ellátásban részesülhessenek.

 

CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!