Nyitókép forrása: archív

 

Az elmúlt héten ismét fókuszba került a szlovákiai autógyártás, nem csak azért, mert a Szlovák Statisztikai Hivatal szerint a júliusi külkereskedelmi mérleg negatívba fordult, hanem azért is, mert külföldről igen aggasztó hírek érkeztek. Kínában az autók eladása 18 százalékkal esett vissza, a brit autógyártás pedig az 1956-os szintre olvadt le. A szlovák külkereskedelmi mérleget ugyan lehet magyarázni a chiphiánnyal, a szabadságolási szezonnal, de a második legfontosabb kiviteli ágazat, a fémtermékek exportja szintén veszélyben van. Ez a leginkább áramigényesebb ágazat mind közül, amit nagyon fájdalmasan fog érinteni a küszöbön álló energiadrágulás.

 

A viharvert tavalyi évhez képest mind a kivitel, mind a behozatal kétszámjegyű arányban nőtt Szlovákiában, csakhogy a behozatal valahogy gyorsabban tért magához mint a kivitel. Mivel többet hoztunk be, mint amit kivittünk, a külkereskedelmi mérlegünk negatívba fordult. Idén júliusban vagy húsz százalékkal kevesebb autót gyártottunk le, mint az azt megelőző évben, vagyis nagyjából 200 millió euró hiányzik az egyenlegből (csak a nullszaldó eléréséhez, a növekedéshez még ennél is több eladott autóra lenne szükség).

 

A külkereskedelmi mérleget egyébként a fémtermékek és a kohászat tartotta úgy ahogy szinten, de ez az ágazat csak az autóexport harmadát képes produkálni.

 

 hirdetes_400x285  
Nem a koronavírussal kezdődött

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az autóipar gondjai nem a koronavírussal vagy a chiphiánnyal kezdődtek. Már a 2019-es év is azzal indult, hogy a szlovák versenyképesség padlót fogott, és elkezdtek kiköltözni a beszállítói és elektrotechnikai cégek. Az autóipar globális ágazata szintén kongatta a vészharangot, mert Kína, amely addig nagy tételben vásárolta a külföldi autógyártók járműveit, telítődött, és egyik évről a másikra 6 százalékkal csökkent az autóeladások száma.

 

Már fél évvel a koronavírus-járvány kitörése előtt olyan német mintájú bértámogatásért lobbiztak a szlovákiai autógyártók, amelyet végül a koronavírus okozta válság idején megkaptak. A probléma azonban nem szűnt meg. Egyesek szerint a globális autóipar túltermelési válságba került, mások szerint a túl magasra emelkedő bérek okozták a problémát. Megint mások az ágazatok felemelkedésének, majd törvényszerű bukásának példáját látták a folyamatokban. A gond az, hogy bármelyik verzió is igaz, az Szlovákiának jobban fog fájni bármelyik másik országnál.

 

Túlságosan homogén a szlovák gépipar

 

Szlovákiában az autóipar veszélyesen felreprezentált a gazdaságban. Az ipari termelés 54 százalékát adja (Csehországban 31 százalékát, Magyarországon 33 százalékát), az ipari export harmadát teszi ki. Szlovákia része és kiszolgáltatottja annak az értékteremtési globális láncnak, amely az autóipar kiszolgálására épült fel hosszú évtizedeken keresztül. De Szlovákia autóipara nagyon homogén. Egyetlen motorgyártó üzeme van, és négy gépkocsikat végső formájukban kibocsátó gyára.

 

Ha összehasonlítjuk azzal, hogy Lengyelország 16 autóipari üzeméből csak kettőben gyártanak személygépkocsikat, a többiben viszont belsőégésű motorokat és autóbuszokat, akkor láthatjuk, hogy a lengyel ipar jóval diverzifikáltabb – és ezért kevésbé sérülékeny. Csehországban ugyan főleg a személygépkocsik és a belsőégésű motorok állnak a középpontban, de azért jelentős az autóbusz és a nehézgépjármű gyártás is. Magyarország személygépkocsikon kívül buszokat és motorokat is gyárt.

 

A fekete leves csak ezután jön. Az elektromos autókra való áttérés – amely a hírek ellenére elég bizonytalan kérdés – több százezer munkahelyet veszélyeztethet. Az elektromos autók az automatizált gyártósorok és a 4.0-ás ipari IT-megoldásoknak köszönhetően 70 százalékkal kevesebb alkatrészt igényelnek, kevesebb alkatrész kevesebb kétkezi munkát igényel. Sőt, tovább is mehetünk, az elektromos autókban kevesebb a kopóalkatrész, magasfeszültségű energiaellátásuk miatt pedig a „hétköznapi” autószerelők sorsa is felvet bizonyos kérdéseket.

 

Közel háromszázezer munkahely

 

A hivatalos statisztika közel háromszázezer munkahelyet köt a autóiparhoz Szlovákiában, ez már tartalmazza a közvetlenül autógyártásban, az elsődleges és másodlagos beszállítóknál dolgozókat, és a közvetetten ágazatban dolgozókat is. Nyilván, ha zátonyra futna az egész szektor, ennél jóval több ember (és család) kerülne igen nehéz helyzetbe. Mint fentebb említettük, az export és az ipari termelés bevételeinek igen jelentős része függ az autóipartól. Ezen bevételek tartós kiesése nyilván az állami kiadások (mint mindig, elsősorban az állami alkalmazottak) csökkentésével és megszorításokkal lenne ellensúlyozható.

 

Toljuk magunk előtt a megoldatlan problémákat

 

Aligha kell még temetni az autóipart és a munkahelyeket. Ugyanakkor az első, 2019 év elején tapasztalt pofon óta Szlovákia mintha homokba dugta volna a fejét. A gazdasági minisztérium mintha nem is foglalkozna az ágazat sérülékenységével. Azok az országok, amelyek magukhoz láncolták Szlovákiát az ellátási láncokon keresztül, elektromos autókban gondolkodnak, a szlovák gazdasági minisztérium mégis hidrogén-meghajtású járművek mellett kötelezte el magát. Arról nem is beszélve, hogy nullához közelít az alternatív meghajtású közlekedés meghonosítására tett erőfeszítések hatékonysága.

 

Nem, vagy alig történt fejlődés azokon a területeken, amelyek gyengülése miatt megroggyant a szlovák versenyképesség. Azok a gondok, amelyek megvoltak két és fél éve, meg is maradtak. Nincs elég szakképzett munkaerő, továbbra is erős az agyelszívás, nagy a különbség a munkapiaci kereslet igényei és az iskolák által nyújtott kínálat között, és Szlovákia egyszerűen képtelen érdemi kutatás-fejlesztési beruházásokat az országba csábítani.

 

A probléma tehát elég összetett, ám a hatásai nagyon gyorsan jelentkezhetnek. Alig pár hete a szakértők még azt jósolták, hogy az autóipar gyártási volumenét alaposan visszafogó chiphiány a nyáron enyhül és harmadik negyedévben fokozatosan javulni fog a helyzet. A minap a legnagyobb európai autógyártók képviselői viszont bejelentették, hogy a félvezetők hiánya miatti kibocsátási válság akár az egész jövő évben fennállhat. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha például Szlovákiában az autógyártás 20 százalékkal esik vissza a nehézségek miatt, az az ipari termelést 10, az export 7 százalékát elnyeli.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.