Nyitókép forrása: archív

 

Augusztusban tovább csökkent pár tized százalékkal a munkanélküliség Szlovákiában és a magyarlakta járásokban is. Persze, nem mindenhol egyformán javul a helyzet, jellemzően a déli járások rosszabbul viselték a járvány okozta gazdasági válságot. Továbbra is nyolc olyan magyarlakta járás, ahol az országos átlagnál nagyobb az állástalanok aránya, és van öt olyan járás, ahol tavaly ilyenkor jobb volt a helyzet. Mutatjuk a nyilvántartott munkanélküliség felvidéki adatait.

 

Az országos munkanélküliségi ráta az előző havi 7,66 százalékról 7,37 százalékra mérséklődött, ugyanakkor a 16 magyarlakta járás munkanélküliségi adatainak összesítése továbbra is 9,1 százalékos állástalanságot mutat. Ez 1,73 százalékponttal magasabb, mint az országos szint, a szakadék tehát érdemben továbbra sem csökken.

 

Még feltűnőbb a különbség, ha megnézzük az „északi” járások munkanélküliségi adatait. Az ország Pozsony, Kassa és a 16 magyarlakta járás nélküli része 7,07 százalékos munkanélküliséggel rendelkezik, ami merőben jobb eredmény. Ha a térképen megnézzük, akkor északnyugat messze jobban áll, mind délkelet és kelet.

 

 hirdetes_810x300  

A Nagykürtösi, Losonci, Kassa vidéki, Nagymihályi, Tőketerebesi, Rozsnyói, Nagyrőcei és Rimaszombati járásokban az országos átlagnál nagyobb az állástalanok aránya. A Rimaszmbati és a Nagyrőcei járásban is 20 százalék felett járunk, tehát mind örödik aktív korú munkanélküli.

 

Pozsonyt nem számolva a Dunaszerdahelyi, a Nagyrőcei, a Nagymihályi, a Rozsnyói és a Tőketerebesi járásokban nagyobb az állástalanság, mint  tavaly augusztusban.

 

Az egyetlen jó hír, hogy a 16 járás mindegyikében csökkent a nyilvántartott állástalanok aránya, még ha csak pár tizedszázalékkal is.

 

 

Adatok: ÚPSVaR, táblázat: körkép.sk

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.