Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Ng Han Guan

 

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (francia) elnöke szerint Európát csak korlátozottan érintené a kínai Evergrande ingatlanvállalat csődje. A világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője fizetésképtelen, csütörtökön kellett volna 84 millió dollárnyi kamatot kifizetnie, ám erre nem került sor. A cég beszállítóit félig kész lakásokkal próbálta kifizetni, ám így is 300 milliárd dolláros lejárat utáni tartozása van. Jogilag a cég még nem fizetésképtelen, a csütörtökön fizetendő tétel rendezésére hatzáridőn túl még van 30 napja. A csőd elkerülésének reális esélye azonban a nullához közelít.

 

A csődközeli helyzet első hírére az elemzők nagy része jelezte, hogy a kínai nagyvállalat bedőlése globális gazdaságot érintő hullámokat verhet. A cég részvényei így is a töredékükre zuhantak vissza, a kétmilliárd dolláros kötvénykibocsátáson keresztül korábban felvett hitelek kamatai pedig elszálltak. A „szemét” kategóriájú értékapapírok pedig „megfertőzhetnek” más értékpapír csomagokat – hasonlóan az amerikai ingatlanpiac bedőlése előtt tapasztaltakhoz 2007-ben.

 

Ha újabb világválság kialakulására aligha kell számítani, sokan veszíthetik el befektetésüket a nyugati országokban is. Az Evergrande szorosan kötődik Kína tágabb gazdasági érdekeltségeibel, és számos külföldi pénzintézet aggódik most a pénzéért.

 

 hirdetes_810x300  

Christine Lagarde EKB-elnök igyekezett óvatosan fogalmazni. Elárulta, hogy külön értekezletet szenteltek az európai pénzintézetben a kínai ingatlanfejlesztő ügyének, állítása szerint azonban csak azért, mert „úgy gondolja, hogy a pénzpiacok kivétel nélkül kapcsolatban állnak egymással”.

 

„Jól emlékszem, milyen hullámokat vertek a világban a kínai tőzsdéről érkező hírek legutóbb. De Európában és az Eurozónában a közvetlen hatás korlátozott lenne”

 

fogalmazott Lagarde.

 

Közben a Wall Street Journal csütörtökön arról számolt be, hogy a kínai hatóságok felszólították a helyi tisztviselőket, hogy készüljenek fel az Evergrande teljes felszámolására.

 

Körkép.sk, CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!