Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/Michal Burza

 

Az áremelkedés trendje még hónapokig eltart és várhatóan a jövő év elején fog tetőzni. A havi infláció harmonizált értéke ekkor 5 százalék körül mozog majd – közölte a Szlovák Nemzeti Bank keddi sajtótájékoztatóján.

Az NBS azt hangsúlyozta, hogy a drágulás csak átmeneti, mert az okok is időlegesen állnak fenn (megjegyezzük, a drágulás vége nem feltétlenül jelenti azt, hogy az árak visszatérnek a korábbi szintjükre – a szerk.), az éves infláció mértéke pedig 2023-ra 2 százalékosra mérséklődhet. A központi bank a legnagyobb drágulást az előttünk álló hónapokban az élelmiszerek és az energiahordozók esetében várja.

 

Az NBS azt elismerte, hogy a korábban vártnál jóval nagyobb drágulás indult meg, ami viszont nem csak az eurozónát, hanem a tágabb gazdasági teret is érinti. Árfelhajtó erőként jelentkeznek az energiaárak, valamint az a jelenség, hogy a világ legnagyobb gazdaságai nem egyszerre térnek magukhoz a koronavírus okozta válságból.

 

Az NBS elemzői ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy fennáll a veszélye, hogy a magas infláció hosszú időre állandósul, ám ez a világgazdasági folyamatok függvénye.

 hirdetes_300x300  

 

Ódor Lajos, az NBS elnökhelyettese szerint, ha az infláció hosszú ideig ilyen magas marad, lenullázhatja a gazdaság járvány utáni újraéledését. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy az inflációs hullámok a válságok után természetes jelenségnek számítanak, mivel a kereslet gyorsabban tér magához, mint a kínálat, a hiány felhajtja az árakat.

 

teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.