Nyitókép forrása: Jens Buettner/dpa via AP

 

Az elmúlt hetek központi témája az áremelkedés. Európában nem csak az általános infláció szabadult el, hanem az energiaárak is felfelé ívelnek. Több európai országban a költségvetésből támogatják a lakosságot a drasztikusan megemelkedő energiaszámlák miatt. Szlovákiában még mindig csak politikai vita folyik az esetleges állami beavatkozásról. A földgázhiány által elindított láncreakció pedig a kevésbé szembetűnő problémákkal együtt dönti le a dominókat – derül ki a Bloomberg elemzéséből.

 

Ahogy korábbi cikkükben rámutattunk, az Északi Áramlat 2 elindítását akadályozó EU és az erre adott orosz válasz nagy bizonytalanságot idézett elő a piacon. Nem tudni, hogy mi fog történi a gázpiacon októberben. A probléma lényege, hogy bár földgáz van, az oroszok – vélhetően az EU-ra való nyomásgyakorlás céljával – nem foglalták le a Lengyelországon és az Ukrajnán keresztül vezető gázkorridor kapacitásait. A bizonytalanságot tovább növelte, hogy az év eleji hosszúra nyúlt tél kiapasztotta az európai tartalékokat (a kapacitás 3,8 százalékára!). Mindezt az európai klímacélok és környezetvédelmi szigorítások beharangozása csak súlyosbította.

 

A földgáz körüli mizéria azonban láncreakciót váltott ki. A földgáz hiánya megnövelte a keresletet a szén iránt. Mivel nem tudni, hogy a bizonytalanság meddig tart el, nem tudni, hogy mekkora készleteket kell felhalmozni, így a kereslet egyre növekszik, ami felhajtja az áramtermelésben kulcsszerepet játszó szén árát. Hasonló a helyzet a kőolajjal, amelynek világpiaci ára jelenleg 80 dollárnál is magasabb hordónként. És akkor ott van a brit üzemanyagpánik lélektani hatása, és az is, hogy Murphy-törvényként hirtelen csökkent a norvég vízerőművek vízhozama és vele a teljesítményük is. Norvégia pedig közvetlen energiaösszeköttetésben van a tenger alatti vezetékekkel Nagy-Britanniával, Dániával és Németországgal.

 

 hirdetes_810x300  
A kisjátékosok nyugaton már bedőltek

 

Nagy-Britannia számos kisebb energiaszolgáltatója már összeomlott, Franciaországban pedig csak idő kérdése, hogy a kis energiaszolgáltatók mikor adják be a kulcsot – már most is csak küszködve tudják teljesíteni ügyfeleik igényeit. Közben a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az elszabaduló árak a fosszilis tüzelőanyagok terén hátráltatják a zöld energiára való európai áttérést.

 

Tény azonban, hogy az elmúlt napokban voltak már magasabban is az árak. A brit és holland határidő földgáz jegyzések 12 százalékos emelkedést mutatnak, ami pár százalékponttal jobb, mint a múlt héten. A jövő évi villamosenergia határidős ügyletek árai is csökkentek a múlt heti rekordról, hasonló a helyzet a szénnel. A kőolaj is drágább volt nemrég a fentebb említett 80 dolláros szintnél.

 

A kérdés az, hogy merre felé mozdulunk el októberben. A következő hónapban több rendkívül fontos esemény fogja meghatározni az energiaárak alakulását. Az egyik ilyen az október 21-22-én esedékes brüsszeli csúcs, amelytől azonban sok konkrétumot nem várhatunk, tekintve, hogy Németországnak addigra még aligha lesz kormánya.

 

Mit hoz a közeljövő?

 

Sokkal nagyobbat nyomhat a latban, hogy október 18-án gázárverést tartanak Ukrajnában, ez határozza majd meg, hogy mennyi orosz földgáz érkezik Ukrajna felől.

 

Egyéb tényezők is vannak, ezeket azonban lehetetlen előre jelezni. Nem lehet megmondani, hogy az EU végül enged-e az orosz nyomásnak, és engedi-e, hogy teljes kapacitáson beinduljon az Északi Áramlat 2, ahogy azt sem, hogy mikor lesz elég víz a norvég víztárolókban.

 

Akárhogy is, feszített ártempót sejthetünk októberben. Még ha sikerülne is gördülékenyen elhárítani az akadályozó tényezőket az energiaellátásban, Európának a pénteken kezdődő fűtési szezon alatt kell tartaléktárolóit is megtölteni földgázzal, ami magasan tartja a keresletet és vele az árakat is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!