Nyitókép forrása: USA-Reiseblogger képe a Pixabay -en.

 

Akár 2025-ig fennmaradhatnak a rendkívül magas energiaárak, mivel Európa „káoszmenedzsmenttel” kezelte a zöld energiára való áttérést – jelentette ki Johannes Benigni, a JBC Energy elemzcég elnöke a CNBC kérdésére reagálva.

 

A földgáz határidős ügyletei a New York-i árutőzsdén 13 éves csúcsra ugrottak, az olaj is erősödött, a Brent 84 dollár hordónkénti árnál is járt ma. Európa az energiahordozók iránti importigénye miatt különösen rosszul viseli a kialakult helyzetet.

 

Benigni szerint a most látott gázáremelkedés nem rövid, hanem épp ellenkezőleg, hosszútávú jelenség. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy a problémák egy részéért az EU felelős, mert az általa erőltetett „zöld átmenet” irányítása káoszba fulladt. Leszögezte, hogy Oroszország novemberben már több gázt nyomhat az európai piacra, ami arra ugyan elég lehet, hogy a gáztárolókat felöltsék, de a helyzet télen igencsak időjárás függő lesz.

 

  hirdetes_300x300   

Az elemző felhívta a figyelmet arra, ahogy az egész energiaellátási láncot érintő problémák egyetlen mederbe terelődtek, a dél-amerikai és ázsiai kereslet megugrását, az orosz energiaválságot, az ipar gáz-olaj váltásának nehézségeit, a szárazság okozta vízhozamhiányt Norvégiában, és a szélerőművek elégtelen termelését Németországban.

 

A CNBC emlékeztetett, hogy a Deutsche Bank elemzői szerint a földgáz Európában az ötszörösére emelkedett az év elejéhez képest, szemben az Egyesült Államokkal és Ázsiával, ahol az emelkedés „csak” másfélszeres volt.

 

CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.