Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Harnik

 

Középtávon elfogadható növekedést, de rövidtávon romló gazdasági helyzetet jósol a Nemzetközi valutaalap kedden közzétett friss jelentésében. Az előrejelzés szerint a globális bruttó GDP 5,9 százalékkal fog emelkedni az idén, ami -0,1 százalékponttal alacsonyabb a júliusi becsléshez képest. Jövőre 4,9 százalékos bővüléssel számol az IMF.

 

A romló kilátásokat az Alap a fejlett gazdaságokban tapasztalt problémákkal, az ellátási láncok akadozásával és a feltörekvő országok romló egészségügyi helyzetével indokolta. A fejlődő országokban tehát továbbra is a járvány, míg a fejlett országokban az ellátási zavarok jelentik a legfőbb veszélyt a gazdaságra.

 

Az Egyesült Államok gazdasági növekedését az IMF az idei évre 1 százalékkal visszavágta, Spanyolország és Németország bővülését pedig fél-fél százalékponttal csökkentette.

 

 hirdetes_810x300  

Az IMF úgy véli, hogy nőni fog a szakadék a feltörekvő és a fejlett országok között az utóbbiak javára. Ennek okát abban látják, hogy a szegény országokba nem jutott elég vakcina, és nem rendelkeznek kellő szakpolitikai támogatással a bonyolult gazdasági helyzet kezeléséhez.

 

Az sem mellékes, hogy az infláció globális méreteket öltött. Az USA-ban 5,4 százalékra ugrott a vásárlóerő gyengülése, ami 2008 óta a legrosszabb eredmény. Az Eurozóna inflációs rátája is 13 éves csúcsot döntött meg.

 

cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.