Nyitókép: Körkép.sk

 

Világi Oszkár, a leggazdagabb szlovákiai magyar és a Forbes listáján 100 millió euróval jelenleg a 27. helyen szereplő Ján Sabol újabb közös bizniszt indít.

 

A két nagyvállalkozónak már van közös érdekeltsége, mégpedig a mezőgazdaságban tevékenykedő Exata Group révén, de jelen vannak az élelmiszeriparban, energetikában, bioüzemanyag gyártásban is.

 

Világi és Sabol ezúttal úgy döntött, „postásnak“ áll.

 hirdetes_400x285  

 

Az alternatív postai kézbesítőként tevékenykedő Cromwellt is a portfóliójában tudó Billing Alliance-ban szerzett tulajdonrészüket második nekifutásra a napokban hagyta jóvá a Monopóliumellenes Hivatal.

 

Világi és Sabol már 2019-ben szerették volna megszerezni a Cromwellt, de mivel akkorian a Tatra Billing is az ő kezükben volt, mely piaci második ugyanitt, a lehetséges túl nagy koncentráció miatt az állami hivatal nem engedélyezte a vásárlást. Azóta a Tatra Billingben levő tulajdonrészüket eladták a Kainosnak, így most zöldet kaptak.

 

Világi Oszkár és Ján Sabol. Kép forrása: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt, TASR/Martin Baumann

 

A Billing Alliance 50 százalékának megszerzésével a digitális kézbesítés és az alternatív postai kézbesítés terén válhatnak komoly piaci szereplőkké, konkurálva az állami postának.

 

Az aranytojást tojó tyúk a Cromwell

 

A Billing Alliance csoportba tartozik a Cromwellen kívül a digitális kézbesítőként működő Zöld Posta, a Kolos nevű futár, postai kézbesítő, a Direct Marketing reklámügynökség és a programozással foglalkozó Contally is.

 

A vállalat főleg bankoknak, telekommunikációs és energetikai vállalatoknak kézbesíti a papír alapú számlákat, bankszámlakivonatokat, vagy reklámújságokat. Emellett a modernebb és egyre nagyobb teret nyerő email és sms alapú kézbesítésben is aktívak.

 

A Cromwellnek mintegy 20 százalékos tulajdonrésze van a szlovák piacon, és Közép-Európa egyik legmodernebb nyomdai és disztribúciós központja.

 

A cégcsoport felét szerezték meg

 

Sabol és Világi a cég felét Ján Kaspertól vásárolták meg. A másik fele három, főleg az informatika terén aktív piaci szereplő, Peter Kotuliak, Jozef Mokrý és Štefan Petergáč kezében van.

 

Világi számára nem új piacról van szó, hiszen a Vezekényben működő ADC MEdia nyomtatja egyébként a Magyar7 című, heti szinten néhány ezer példányban eladható hetilapot is. Sabolé pedig a Tatra Banktól megszerzett, majd nemrég eladott Tatra Billing nevű nyomda volt.

 

A jövő a papír alapú kézbesítések helyett a digitális, email és mobiltelefon alapú képbesítések felé halad. EZért volt fontos Világinak és Sabolnak ez a terület, hiszen a Billing Alliance révén az egész szegmenset le tudják fedni, a csoport pedig jóval rugalmasabb szereplő a piacon, mint a két nagyvállalkozó eddigi ilyen típusú cégei.

 

Közép-európai terjesztkedés

 

Ján Sabol egyik csúcsmenedzsere a korábban Ivan Mikloš pénzügyminiszter jobbkezeként is ismert Vladimír Tvaroška, aki a pénzügyminisztérium államtitkára volt.

 

Tvaroška elmondta, hogy bíznak abban,hogy a Cromwell révén az egész közép-európai régióban megvethetik a lábukat nyomdaipar területén.

 

Pont e téren segíthet Világi is, aki a magyar MOL egyik csúcsvezetője, illetve a Slovnft első embere. Világi két évvel ezelőtt a Trendnek már elmondta, hogy szeretne a kézbesítési piacra is betörni. Akkor a csomagküldést említette, melyet szeretett volna összekötni a MOL csoporttal, amely alá a Slovnaft is tartozik.

 

„Ha nem sikerül meggyőznöm az üzletről a MOL-t, magam is belevágok,“

 

nyilatkozta akkor VIlági.

 

Befektetés a jövőbe

 

A csoport éves forgalma mintegy 60 millió euró, mely a koronavírus-járvány miatt most egy kicsit visszaesett, de Tvaroška szerint idén így is eléri majd az 55 millió eurót. A cégcsoport legértékesebb része a Cromwell, mely 2020-ban 47 millió eurós forgalom mellett 2,7 millió euró, adózás utáni tiszta haszonra tett szert. A Cromwell számára mintegy 3700 kézbesítő dolgozik, saját alkalmazottaik száma mintegy 250.

 

Míg Sabol az új bizniszbe az AZC nevű vállalatán keresztül szállt be, Világi Oszkár a hollandiában bejegyzett On Rail Holdingon keresztül.

 

Körkép.sk/DenníkN/Forbes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.